Украйна има спешна нужда от подкрепа, най-вече оръжейна. Трябват й

...
Украйна има спешна нужда от подкрепа, най-вече оръжейна. Трябват й
Коментари Харесай

Какво не разбра Германия за Русия през последните 20 години?

Украйна има незабавна потребност от поддръжка, най-много оръжейна. Трябват й най-вече боеприпаси, само че съдружниците й не могат да създават в такива темпове, в каквито те се изстрелват всекидневно. Русия има голямо преимущество пред нея в това и единствената опция Украйна да не губи войната, е да получи ракети, с които да унищожи най-малко част от оръжейните хранилища на руснаците.

Така може да се изясни с две думи за какво е толкоз значимо дали и по кое време Германия ще даде на Киев ракети „ Таурус “. Трябва да се посочи и че тази система за далекобойни ракети и най-хубавата в Европа и има качества, каквито други далекобойни ракети нямат – обхват от 500 км, висока точност на удара и огромна детонационна вълна. Германските политици обаче са раздвоени по този въпрос, като Зелената партия и консервативният Християн-демократически съюз са твърдо за незабавна доставка на “Таурус “, а канцлерът Шолц от Социалдемократическата партия е твърдо срещу. Държавната уредба в Германия е такава, че думата на канцлера тежи и каквото и да одобри по този въпрос Бундестагът, важи решението на канцлера.

Шолц твърди, че се опълчва на доставка на такива ракети, тъй като ще се наложи немски военни да образоват украинските си сътрудници на място, което би било вкарване на Германия във войната. Друго негово безпокойство е, че Украйна може да нападна даже Кремъл с тези ракети.

И двата му довода са несъстоятелни.

Досега Украйна е спазила всички ангажименти и контракти със съдружниците си и няма причина да бъде подозирана, че ще промени ненадейно държанието си, акo ополучи ракети „ Тaурус “. Киев към този момент получава тежко въоръжение от Англия и Франция и не го е употребила за цели отвън своята завладяна територия. Германия няма да стане част от тази война, в случай че даде „ Таурус “. Tрябва към този момент да е ясно, че дали една страна е вражеска, взема решение Путин, без значение от дейностите на тази страна. Например България е оповестена за вражеска страна от Кремъл, а ние не сме давали на Украйна оръжие от подобен порядък.

Това държание на Шолц по време на войната против Украйна стартира да става модел. По същия метод той се държа и когато Украйна изиска да й се пратят танкове. Отново се предъвкваха същите доводи против това, в последна сметка след месеци на досадни и тежки гласувания и полемики, Шолц склони и прати танковете. Само че през времето, в което той се колебаеше, руснаците съумяха да минират фронтовите линии, тъй че украинската войска съвсем не може да се придвижва напред, а Украйна сега е най-тежко минираната страна в света.

Сега същият сюжет се повтаря с ракетите. Какво не разбра Германия през последните 20 години от връзките си с Русия, с цел да продължава да има толкоз грешн ипреценки?

Когато през 2014 година Русия анексира Крим в нарушаване на интернационалното право, в Германия настъпи къс миг на отрезвяване. Малко по-късно обаче и Берлин, и останалата международна общественост, одобриха анексията за неизбежна, смъмриха Русия, постановиха малко наказания и се върнаха към нормалната си търговия с руснаците.

Нещо повече - Германия даде зелена светлина за построяването на " Северен поток 2 ". Сигналът към Путин беше пагубен за Германия и Европа. Той сподели, че Европа е подготвена да жертва Украйна и да пренебрегне личната си сигурност в името на краткосрочния стопански интерес.

Реакцията на Европа при анексията в действителност окуражи Путин. Той видя, че може да нарушава интернационалното право, без да има последици.

Най-късно на 22 февруари 2024 година Германия би трябвало да е осъзнала грешките, които позволи във връзка с Русия. Поне по този начин би помислил всеки разумно разсъждаваш човек. Но дали?

Научили си Берлин урока? Разбра ли, че е обрекъл Украйна с някои от дейностите си? Наясно ли е, че Путин няма да спре, до момента в който реализира задачите си?

Не напълно. От две години насам доставката на всеки нов вид оръжие е съпроводена с най-скучни полемики, подправени причини и изразителност на страха. Германия никога не желае да рискува нуклеарна война и Берлин се бои да не стане част от тази война, повтаря Шолц от 24 февруари 2022 година насам. И това сигнализира на Путин единствено едно: той може да продължи да нарушава интернационалното право и интернационалните контракти и да нахлува в страни без съществени последици.

Все отново Германия най-малко съумя да размени по-голямата част от енергийните доставки от Русия и не се остави да бъде изнудвана от Путин в това отношение. Но и за това Берлин заплати висока цена. Германската стопанска система бе най-зависимата от съветски енергийни източници и надлежно бързата им подмяна провокира нова рецесия и удари тежко стопанската система.

Всъщност Германия бързо осъзна, че би трябвало да поддържа Украйна и е вторият след Съединени американски щати донор на оръжия. Но приносът й бива омаловажаван от отхвърли на Шолц да комуникира това обикновено. Тази трагично неприятна връзка е от изгода за Путин, тъй като издава незабавно кои са слабите места на Германия и Европа, от какво се опасява и че с този канцлер отпред Германия няма да бъде европейски водач.

Германските политици би трябвало да са наясно, че Путин надали ще употребява нуклеарно оръжие, тъй като се бои от реакцията на Китай, а и Съединени американски щати ще спрат тогава да заобикалят интервенция в спора. Шолц непрестанно повтаря и опасенията си, че с по-резки думи ще ескалира войната, само че войната е ескалирала още в първия час на 24 февруари.

Защо тогава канцлерът продължава с тези несъстоятелни причини? Естествено, поради вътрешната политика и идните избори следващата година. Шолц желае да се показа за канцлера на мира, който не желае да въвлича германците във война.  Звучи добре, само че единствено на първи прочит. Всъщност Шолц е един от главните фактори за отслабването на Европа сега, а слаба Европа е нова злополука за насочената напълно към износ немска стопанска система.

Канцлерът неодобрява сътрудниците си в НАТО неведнъж. Първоначално отхвърли да даде танкове „ Леопард “ на Украйна, до момента в който Съединени американски щати не дадат от своите „ Абрамс “. Което за Путин значи, че Европа не може да работи без Съединени американски щати. Остана му единствено да изчака Тръмп да стане президент, което наподобява все по-вероятно, и да отдръпна напълно поддръжката си за Украйна.

Сега, отказвайки да даде ракети „ Таурус “ с претекста, че това би вкарало Германия във войната, Шолц де факто праща на фронта Франция и Англия, които към този момент дават тежко въоръжение без сходни опасения.

Шолц разделя обаче освен Европа, а и личната си коалиция. Докато продължава да отхвърля доставката, част от министрите му към този момент приготвят пращането на ракетите. Военният министър Писториус подреди подготовката им, а външната министърка Аналена Бербок съобщи, че се обмисля тиръгълна договорка с Англия, тъй че Украйна най-после да получи ракетите. Всъщност за едно канцлерът и съветниците му са прави – доставката на тези ракети няма да реши войната. Това ще направи обаче неналичието им.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР