Украйна и Румъния разрешиха 20-годишен междудържавен спор относно изпълнението на

...
Украйна и Румъния разрешиха 20-годишен междудържавен спор относно изпълнението на
Коментари Харесай

Украйна и Румъния разрешиха 20-годишен междудържавен спор

Украйна и Румъния позволиха 20-годишен междудържавен спор по отношение на осъществяването на нейните условия по време на строителството на канала Дунав-Черно море. Това заяви министърът на опазването на околната среда и естествените запаси на Украйна Руслан Стрелец.

" Украйна се придържа към отговорностите си за европейска интеграция според Конвенцията от ЕСПО. В рамките на 9-ата среща на страните по Конвенцията от Еспоо 20-годишният спор с Румъния по отношение на осъществяването на нейните условия при построяването на канала " Дунав - Черно море " - завърши. Свършихме си " домашното " и преодоляхме дългия път за привеждане на плана в сходство с условията на Конвенцията. В края на краищата Украйна държи на добросъседските връзки и на спазването на интернационалното право. Ние сме подготвени и способни да търсим общ език и да поправяме грешките от предишното ", акцентира той във Фейсбук.

Бихме желали да отбележим, че Украйна започва пробно корабоплаване през канала Дунав-Черно море още през 2004 година Румъния и Европейската комисия се опълчиха на него, като се позоваха на екологичния статус на делтата и неналичието на оценка на въздействието на корабоплаването върху околната среда .

На 14 декември 2023 година Европейският съвет реши да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз с Украйна и Молдова. В отговор на това решение украинският президент Володимир Зеленски написа: " Победа на Украйна. Победа на цяла Европа. Победа, която стимулира, въодушевява и укрепва. "

В същото време организационната рамка за договарянията за присъединение на Украйна към Европейския съюз ще бъде дефинитивно утвърдена след осъществяването на всички рекомендации на Европейската комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР