Украйна е готова да продължи да изпомпва руски газ през

...
Украйна е готова да продължи да изпомпва руски газ през
Коментари Харесай

Украйна се върна към любимото си газово изнудване

Украйна е подготвена да продължи да изпомпва съветски газ през своя територия даже след приключването на контракта с “Газпром ”. Киев обаче слага няколко условия на европейските си сътрудници. Как Украйна желае да промени доставките на газ от Русия за Европа и дали европейските компании и “Газпром ” ще се съгласят на нови условия?

Украинските управляващи са подготвени да продължат преноса на газ от Русия през тяхна територия и след 2024 година, в случай че има искане от европейски страни, съобщи украинският министър председател Денис Шмигал.

В края на 2024 година изтича договорът за пренос сред Украйна и Русия, подписан през 2019 година Украинските управляващи не са подготвени да удължат този контракт или да подпишат нов, както неведнъж са заявявали преди.

Въпреки това, те явно не желаят да изгубят преноса изцяло. Затова Шмигал слага редица условия за продължение на преноса на газ след края на контракта.

„ Ако европейските страни работят или като консорциум, или в случай че някой от европейските сътрудници работи като директна страна за техния газ, тогава ние сме подготвени да предоставим такава услуга, както сме правили до момента. Тук самодейността е на страната на Европейски Съюз “, сподели Шмигал. Самият Киев няма да договаря за това с Москва, само че е подготвен да договаря с европейските страни, добави Шмигал.

Като цяло преносът на съветски газ може да продължи и без дълготраен контракт. Говорим за осъществяване на търгове на европейски принцип за опазване на потенциала на украинската газотранспортна система за интервал от ден, месец, тримесечие или даже година. Украйна от дълго време внедрява европейските стандарти в своето законодателство. Освен това Украйна към този момент организира сходни търгове, в които “Газпром ” взе участие, когато беше належащо да се доставят наддоговорни количества газ на европейците. Всъщност, с цел да продължат доставките след 2024 година, не е нужно да се прави нищо, просто да се организират търгове.

Явно обаче Украйна има потребност от пробив, с цел да покаже смисъла си посредством газовите тръби. „ Украйна споделя, че няма да влиза в договаряния с Русия. Ясно е, че няма да има съглашения за пренос на газ. От друга страна, основаването на консорциум значи, че Украйна желае да договаря не с разнообразни европейски страни, а с консорциум от европейски страни, тъй че Европейският съюз да има един клиент. Или Украйна желае европейците да работят като поръчител за преноса на газ и сами да договарят с Русия. Тоест Украйна предлага мощностите за транспорт на газ на търговете да се резервират не от „ Газпром “, а от купувачите на газ – самите европейски компании “, изяснява Алексей Громов, шеф по енергетиката в Института по енергетика и финанси.

Сега съветският газ законно си остава съветски даже когато тече през територията на Украйна. Едва когато пресече европейско-украинската граница, а по-точно попадне в газовия хъб Баумгартен (Австрия), съветският газ става благосъстоятелност на европейски купувачи. За да може една европейска страна да работи като директна страна за съветски газ вместо “Газпром ”, това ще изисква смяна на точката за доставка и приемане на газ до руско-украинската граница. Тоест “Газпром ” ще доставя газ единствено до границата с Украйна, където газът към този момент ще стане благосъстоятелност на европейския търговец. “Газпром ” към този момент няма да се тревожикакво ще се случи с газа по-късно, по какъв начин ще тече и ще стигне до европейската компания, която го е платила. Доставката на газ ще се трансформира в главоболие за самите европейци. Съответно “Газпром ” към този момент няма да заплаща на Украйна за преноса на газ, това ще стане отговорност на самите европейци.

“Газпром ” има дълготрайни контракти с редица европейски страни (с Унгария, Австрия и Словакия), които не престават да са годни. Новата скица ще изисква промени в тях - смяна на точката на доставка на съветския газ, както и преразглеждане на формулата на цената, защото европейците ще желаят да приспадат разноските за доставка от себестойността.

Украйна е изразявала тази концепция повече от един път, в това число през 2019 година Но нито Русия, нито Европа тогава се съгласиха с този формат на работа и беше подписано нормалното дълготрайно съглашение (за пет години).

„ През 2019 година Русия не се интересуваше от това, защото това щеше да изисква смяна на дълготрайни контракти с европейски компании. Основната причина обаче беше, че европейците не желаеха да поемат директни опасности “, споделя Громов. Рисковете при доставката на газ постоянно са били за “Газпром ”, през всичките тези 50 години, през които са се правили доставки на газ от Русия (или от СССР) за Европа.

„ В момента Русия не се интересува по какъв начин Европа ще купува съветски газ след 2024 година Ако Европа е подготвена да поеме спомагателни опасности, свързани с украинския пренос, тогава “Газпром ” ще доставя газ до границата с Украйна. Но се колебая, че европейците ще се съгласят на такива условия, защото това основава опасности за доставките на газ. Сега Русия и Украйна са заинтригувани да подсигуряват сигурността на газотранспортната система даже в подтекста на пълномащабни военни дейности. Но когато Русия престане да дава отговор за доставката на газ през украинска територия, тогава цялата отговорност ще премине към европейците и украинците “, отбелязва Громов.

„ Защо европейските компании, в случай че премахнем политиците, би трябвало да вършат това? Това е рискована история, изключително в този момент, когато тръбите могат да бъдат развалени, макар че нищо не се е случило с тръбите през две години военни дейности. Ако европейците стартират да заплащат за пренос, тогава преносът ще им стане проблем. Защо европейците би трябвало да поемат тези опасности, когато съветската страна поема тези опасности повече от 50 години? ”, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според него няма смисъл Русия да се съгласява и на това. Просто тъй като незабавно щом договорът за пренос изтече в края на тази година, има опция да се премине към тръжна система за запазване на мощности за транспорт на газ през територията на Украйна. И за това “Газпром ” не би трябвало да прави нищо, в това число да трансформира договорите с европейски купувачи.

„ Самата Украйна е приела европейско законодателство, което допуска осъществяване на търгове, тъй че дано се преценява с европейските правила и организира тези търгове, ние сме подготвени да ги използваме “, споделя Юшков.

Според него Украйна е решила да прибегне до обичаната си техника - изнудване посредством прекъсване на преноса. Сега обаче е доста по-трудно да се изнудва с това, в сравнение с преди, тъй като в този момент годишният размер на изпомпване през Украйна е единствено 13-14 милиарда кубически метра против 40 милиарда кубически метра през 2021 година и даже по-големи размери през други години.

С други думи, Украйна няма да може да не организира търгове, в противоположен случай ще наруши личните си закони. „ Само директни наказания против „ Газпром “ могат да попречат на „ Газпром “ да взе участие в търгове за опазване на потенциала на украинската газотранспортна система. Остава въпросът кой ще наложи такива наказания – Съединени американски щати или самата Украйна? Само в този случай преносът на съветски газ през Украйна ще спре “, счита Юшков.

Според него европейците към момента са подготвени да купуват съветски газ, минаващ през Украйна. Дори съгласно формалните проекти всички страни от Европейски Съюз би трябвало изцяло да се откажат от съветския газ не през 2025 година, а едвам до 2027 година Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон разгласи това тази седмица. Няма възбрана за съветски тръбопроводен газ. Европейски Съюз единствено разисква възбрана за покупки на полутечен природен газ от Русия за Европейски Съюз и доста дълго време не може да вземе решение за това. През април тази година ще има гласоподаване по този въпрос, само че не всички страни поддържат тази концепция.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12214Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед17358Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед10870Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед68365Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39167Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378090Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160104Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед123790Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117706Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102536Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев27015 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР