Украинското знаме на сградата на Столична община не е предателство

...
Украинското знаме на сградата на Столична община не е предателство
Коментари Харесай

Защо украинското знаме трябва да остане на сградата на Столична община


Украинското знаме на постройката на Столична община не е изменничество по отношение на нашите полезности и идеали, както се пробват с викове да ни убедят от " Възраждане ". Напротив: през днешния ден мястото на украинското знаме е таман там.

Коментар от Петър Чолаков:

Украинското знаме на постройката на Столична община не е изменничество по отношение на нашите национални полезности и идеали,. Напротив: през днешния ден мястото на украинското знаме е таман там. То е израз на това, че България, Европейски Съюз и нападнатата от Кремъл Украйна споделят общи полезности. Ценности като демокрацията, свободния пазар, човешките права. Путинизмът - един нападателен, властнически и наказателен режим, е неприятелски на този ценностен мавзолей, отхвърля го и се пробва да го стъпче с войнишкия си ботуш.

" Ако още не сте в пандиза, това не е ваша заслуга, а наш пропуск "

Украйна стана жертва на инвазия, тъй като мнозина в тази страна пожелаха тя да се откъсне от съветската орбита и да потърси доближаване с Европейски Съюз. Това демонстрира анализът на процесите в Украйна, довели до бягството на Янукович, до Евромайдана, до анексията на Крим и в последна сметка до военните дейности на Москва против Киев.

Нормално е политическите системи, които са алергични към авторитаризма, да поддържат Украйна. Нещо повече: те имат дълг да го вършат. Европейският Комитет на районите насочи апел украинското знаме да се слага върху публични здания и институции в страните от Европейски Съюз. А в навечерието на 9 май, Деня на Европа, с цветовете на украинския байрак бе осветена и постройката на Европейска комисия в Брюксел.

Редакцията предлага
А какви са " полезностите " на " Възраждане ", които направиха два опита да махнат знамето от общината? Най-добре те се илюстрират с откъс, който Костадинов гордо показа във Facebook: " Господа ръководещи, в случай че още не сте в пандиза, това не е ваша заслуга, а наш пропуск ". Това са думи на Феликс Дзержински, руски болшевик и основател на болшевишката загадка полиция ВЧК, която е предшественичка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Ценностите на Дзержински, представен в този момент от господин Костадинов, освен нямат нищо общо с демокрацията - те са изпълнени с ненавист към нея.

Реториката на Костадинов не за първи път издава предпочитание да се взриви публичното устройство. И. Патриотизмът на " Възраждане " е кремълски национализъм, а държанието на Костадинов, който е партиен водач и народен представител, напълно не е безобидно и напълно не е за подценяване - това държание е рисково.

Да не приказваме, че в случай че България в действителност беше " васална страна " на Вашингтон и Брюксел, както се пробват да ни убедят политици като Костадинов, такива като него нямаше да бъдат интервюирани, нямаше непрестанно да им се дава естрада в медиите, нямаше да намерят място в Народното събрание. Фактът, че гласовете на кремълските патриоти отекват гръмко на всички места, опровергава на процедура личните им тези.

Нищо общо с демокрацията

Само че битието на сходни подправени герои е не просто безпредметно, а нездравословно. Разпространението на подправени вести, заканите на Костадинов към публицисти, намеците за разпра с политически съперници, подстрекаването на жители - всичко това няма нищо общо с политическия плурализъм, с демокрацията. Къде е прокуратурата? Какво става с следствието на?

Петър Чолаков

Кремълските патриоти би трябвало да си прехапят езиците, а украинското знаме, колкото и да не им харесва, ще продължи да се вее.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Вижте и това:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР