Украинското външно министерство извика днес българския посланик в Киев, след

...
Украинското външно министерство извика днес българския посланик в Киев, след
Коментари Харесай

Украйна поиска от Румен Радев да си взема назад думите, че Крим е руски

Украинското външно министерство извика през днешния ден българския дипломат в Киев, откакто президентът на България Румен Радев сподели, че Кримският полуостров е част от Русия след анексирането му през 2014 година, съобщи Ройтерс.

В кандидатпрезидентски спор Радев сподели също, че западните наказания против Москва не дават предстоящите резултати и че Европейският съюз би трябвало да възвърне разговора с Русия, без значение какъв брой обтегнати са връзките.

Украинското външно министерство съобщи, че чака Радев да си вземе обратно думите, които съгласно ведомството са в прорез с " формалната позиция на София в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в нейните интернационално приети граници ".

Как се стигна до Крим в предизборния спор

" Русия не може да ни бъде модел за развиване. Но Русия не може да ни бъде и зложелател ", съобщи Румен Радев по време на предизборния спор в президентския спор по Българска национална телевизия.

" Към Русия нормално прибягват давещи се политици. Най-важното е да търсим разговор. Диалогът Русия-ЕС в действителност е влошен, той е в сериозно положение. Президентът Байдън стартира да води разговор с президента Путин през главата на Европейски Съюз ", съобщи още Радев.

" Радвам се какъв брой позициите ви са се доближили до моите през последния месец ", означи проф. Анастас Герджиков. Ние имаме интерес да работим с Русия по този начин, както с всяка страна с такава стопанска система. Не чух от вас позиция по тематиката Крим - моята е, че Крим е украински, без значение от това какъв байрак забива някой.

" Санкциите, които бяха наложени, не дават резултат. Търсят се прагматични подходи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми ", отвърна Радев.

" Не чух какъв е Крим ", настоя Герджиков. " В момента е съветски, кой да е? " - отвърна Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР