Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че

...
Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че
Коментари Харесай

Украйна: Само няколко хиляди души са получили руски паспорти в Запорожка и Херсонска области

Украинското министерство за реинтеграция на краткотрайно окупираните територии съобщи, че в частите на Херсонска и Запорожка област, окупирани от съветската войска, единствено няколко хиляди души са решили да вземат съветски паспорти, т.е. " по-малко от един % от цялото възрастно население " , оповестява Руска работа на Би Би Си.

" Решението на окупаторите (за присъединение към Русия) на краткотрайно окупираните територии е безспорен неуспех, както и опитът за паспортизация на локалното население ", твърди държавното управление на Украйна.

Според украинското министерство съветските управляващи се пробват да принудят жителите да си вземат паспортите, само че " хората схващат, че загубите от този " псевдодокумент " са доста по-големи от изгодите ". " Много жители вземат решение да изоставен краткотрайно окупираните територии точно заради насилствена паспортизация. И това е най-правилното нещо. Ако не вземете този отровен " документ " на държава-агресор и отидете на територия, следена от държавното управление, Вие спасявате себе си и Украйна ", написа министерството.

През лятото съветският президент Владимир Путин за приемане на съветско поданство за всички жители на Украйна. Преди съветската инвазия тази заповед се разшири до жителите на самопровъзгласилите се републики на Донбас, през май към тях бяха добавени поданици на Херсонска и Запорожка области, отчасти окупирани от Русия.

Москва откри и центрове за издаване на съветски паспорти в окупираните елементи на Херсонска и Запорожка област.

На 14 юни Владимир Рогов, представител на назначената от Русия окупационна администрация на Запорожка област, сподели по съветска телевизия, че " 100 000 души поискали да получат съветско поданство " в района. Но в края на юли същият Рогов сподели, че повече от 20 000 поданици на района са подали молби за съветско поданство и са издадени над 8 000 съветски паспорта .

Представителят на назначените от Русия " управляващи " в Херсонска област Кирил Стремоусов твърди, че там търсенето на паспорти " надвишава десетки хиляди молби ", само че не уточни точни цифри. В края на юли ръководителят на окупационната " администрация " на района Владимир Салдо сподели, че има " съвсем 30 000 души на опашката за паспорти ", само че " повече от 2000 души " към този момент са ги получили и още над 7 000 " имат формирани и тествани документи " .
 Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира
Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира

Позицията на Украйна остава непроменена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР