Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че трябва да

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че трябва да
Коментари Харесай

Киев трябва да мобилизира още 500 000 войници

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи във вторник, че би трябвало да се да активизират още 450 000-500 000 бойци във войната с Русия.   Това са му предложили военните офицери на съвещание на щаба на висшия главнокомандващ. 

Това съобщи той  на конференция за отбелязване на края на 2023 година , оповестява " Укринформ ".

" Този въпросе въпрос на нашата войска, на главнокомандващия, на Генералния щаб. Те повдигнаха въпроса за мобилизацията на равнище наш щаб. Мисля, че този въпрос е доста сензитивен. Те се обърнаха към мен условия за защита на нашата страна и контранастъпателните интервенции Предложиха да активизираме в допълнение 450 000-500 000 души. Това е доста сериозен брой. Казах, че нуждая се от повече причини в поддръжка на тази посока, тъй като това е въпрос на хора на първо място. Вторият въпрос е въпрос на правдивост. Това е въпрос на отбранителна дарба и въпрос на финанси ", сподели Зеленски.
 2024 г: Мобилизация и подсилване на украинската войска
2024 г: Мобилизация и подсилване на украинската войска

Нови ограничения против съветската експанзия

Той означи, че що се отнася до хората , той има потребност от конкретика за това какво ще се случи с милионната украинска войска, която е доста мощна, и какво ще се случи с тези момчета, които са там всеки ден, към този момент две години, с цел да пазят страната. 

" Ако имаме проблеми с ротацията, имаме въпроси с ваканциите, тогава това би трябвало да бъде повсеместен проект. В този закон за готовност вие би трябвало да дадете отговори на първо място на мен и на обществото ", сподели Зеленски.

Така, добави той, военните започнаха работа по проект за демобилизация в Украйна.

" Там към момента не съм видял демобилизация. Мисля, че това е въпрос номер едно. И въпросът не е по какъв начин се назовава този развой. Според законодателството може да е неверно да се назовава " демобилизация ", само че главното е че този развой би трябвало да бъде обективен към нашите мощни бойци. Много им е мъчно там. Бил съм там доста пъти. Наистина бих желал нашето военно управление да разбере всички тези провокации. Не можем да загубим най-смелите хора, мощните хора, техните морал. Благодаря им за тази резистентност, само че в случай че приказваме за спомагателни мобилизационни сили, би трябвало да намерим процеси на демобилизация. Това би трябвало да бъде декларирано обективно, с конкретика и с огромно почитание към бойците ", сподели Зеленски.

По думите му този проект би трябвало да съдържа разпореждания по отношение на командировките на военните, техните отпуски, премествания от едно отделение в друго и други

Зеленски сподели, че " поръчките, които нашата войска има през днешния ден, би трябвало да дават отговор на актуалните провокации и би трябвало да намерят отговор от военното управление ".

" Тоест за мен е доста значимо, в случай че имаме над 400 000, тогава кой има право да почива? Това е доста значим миг. Според мен без това не става. Въпреки това е показани на съвещанието на щаба - те би трябвало да изготвят повсеместен проект и по-късно ще споделят във Върховната рада на Украйна. Ако това са промени в съответното законодателство, тогава би трябвало да намерим схващане по този въпрос ", сподели Зеленски.

Той разяснява и финансовата страна на въпроса.

" Що се отнася до финансите, мобилизацията в този формат ще коства на Украйна спомагателни 500 милиарда гривни. Затова аз, като президент на Украйна, човек, който прекарва доста време в търсене на финансова поддръжка за Украйна, бих желал схващане от министър-председателя, от министъра на финансите от кое място взимаме тези пари ", приключи той.

Украйна няма да загуби войната, убеден е той, на фона на предизвестията в Съединени американски щати, че средствата за Киев съвсем привършват без утвърждение на Конгреса преди ваканцията му.

Припомняме, че ден по-рано ръководителят на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата Кирил Буданов съобщи, че украинските въоръжени сили не могат да бъдат попълнени без спомагателна готовност . Според него числеността на ВСУ би трябвало да се поддържа на равнище от 1,1 млн. военнослужещи. 
 Bloomberg: Защо Зеленски не подписва проекта за готовност?
Bloomberg: Защо Зеленски не подписва проекта за готовност?

Украйна се приготвя за още една сложна военна зима

Министерството на защитата предлага да се възнаграждават финансово доброволците. Според тяхната концепция, в случай че човек непринудено подпише контракт с Въоръжените сили на Украйна, на негово име незабавно се открива банкова карта с избрана сума пари.

Депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая заяви в своя Фейсбук за подготовката на законопроект, който трансформира разпоредбите за готовност. Жените също ще подлежат на военна регистрация, а броят на хората, които имат право на пролонгация, ще бъде доста понижен. Проектозаконът към момента не е оповестен.

По време на дискусионния панел " 2024: провокации и вероятности " Буданов съобщи, че системата за изпращане на доброволци в украинската войска няма да може да обезпечи подобен размер. Той посочи, че числеността на армията от 1,1 млн. души е " ненапълно условна цифра ", защото точната бройка на ВСУ е държавна загадка.
 Зеленски чака повсеместен проект за готовност през идната седмица
Зеленски чака повсеместен проект за готовност през идната седмица

Това сподели украинският държавен глава на взаимна конференция с президента на Латвия Едгар Ринкевич

Мобилизация ще се прави по нов метод. Как украинските управляващи считат да привлекат хора в армията беше другият въпрос в полемиката.

Невъзможно е без готовност. Трябва да отклоним такива мисли, че е допустимо да се оправим без мобилизацията. Това не е допустимо. Един милион и 100 няма да се покрият от никаква наборна работа. Ние нямаме толкоз доста хора, които да желаят да вършат каквото и да било. Не приказвам за бойни дейности, призна Кирил Буданов на полемиката.

През последните месеци украинската войска е изключително усърдна в привличането на доброволци в армията. Те се търсят за съответни подразделения на уеб страници за набиране на доброволци.
 Русия: Съединени американски щати натискат Украйна да разшири военната готовност
Русия: Съединени американски щати натискат Украйна да разшири военната готовност

За да се компенсират " големите загуби ", понесени при " несполучливото контранастъпление "

Зеленски разяснява и друга настояща тематика - провеждането на избори в страната в изискванията на война. 

Въпреки че е склонен, че доста депутати не се държат в сходство със статута си, само че не може да разпусне Върховната рада, тъй като по-късно ще би трябвало да се проведат избори.  

" Що се отнася до депутатите, те би трябвало единствено да си правят работата. За страдание това не се случва. Какво мога да направя като президент? Не мога да ги разпусна, тъй като избори не могат да се организират по време на война ", сподели Зеленски.

Темата към този момент бе коментирана и от самия него по-рано и отговорът бе еднакъв -
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР