Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че антиеврейските размирици в руската

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че антиеврейските размирици в руската
Коментари Харесай

Зеленски: Размириците в Дагестан показват, че Москва губи контрол над случващото се на нейна територия

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че антиеврейските безредици в съветската република Дагестан демонстрират, че Москва губи надзор над протичащото се на нейна територия , предадоха Ройтерс и Укринформ.

Това е вторият симптом за загубата на надзор след протеста на " Вагнер " през юли , добави Зеленски.

" Трябва трезво да оценим съветската система. Те активизираха всичките си сили, с цел да се опитат да не изгубят това, което заграбиха в Украйна, само че по този метод заразиха личната си територия с такова равнище на ненавист и деградация, че за повторно тази година Русия губи надзор над събитията. Виждаме, че бунтовниците се насочват към Москва и никой не ги стопира. Виждаме, че вертикалата на властта в Дагестан се изпарява, което води до същински разтърсвания. Всичко това са сигнали, че към този момент Русия може да поддържа военни интервенции и да усилва натиска на фронтовата линия на някои места, само че не е в положение да устои на тази стратегическа борба ", сподели Зеленски.

Държавният глава означи, че от стратегическа позиция всички би трябвало да бъдат мощни и единни и да създадат всичко допустимо и невероятно, с цел да устоят, да си върнат това, което е тяхно, и да потвърдят, че свободата в действителност е по-силна от омразата и експанзията. За това е належащо единството на Украйна, цяла Европа, единството на Америка и единството на целия свободен свят.

" Единството е най-ефективното, тъкмо и далекобойно оръжие ", акцентира Зеленски.

Авиационните управляващи затвориха за известно време летището в Махачкала, откакто тълпи се изсипаха на пистите в търсене на пасажери, идващи от Израел. Видеозаписи, получени от Ройтерс, демонстрират по какъв начин бунтовниците развяват палестински флагове, чупят стъклени порти и тичат из летището. Москва упрекна за случилото се " външни сили ".

Белият дом, от своя страна, съпостави антиизраелските безредици на летището в Дагестан с погромите от времето на Руската империя , предаде Франс прес.

" Някои ще сравнят това с погромите от края на 19. и началото на 20. в. и мисля, че това евентуално е уместно изложение, като се има поради публикуваното видео ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, визирайки нападенията против евреи, които са се случвали по това време в Руската империя. " Това е чисто и просто ненавист, фанатизъм и заплашване ", добави той.

В неделя вечерта навалица от мъже нахлу на пистата и терминала на летището в Махачкала, на фона на напрежението по света, обвързвано с спора сред Израел и " Хамас ". На видеоклипове, оповестени в обществените мрежи и в съветски медии, се виждат мъже, които ревизират самоличността на пасажери, отварят порти на терминала и се събират към аероплан на пистата. В един от видеоклиповете един от тях държи афиш: " В Дагестан няма място за убийци на деца " , а други скандират " Аллах акбар! " Някои от участниците в размириците носят палестински флагове.

Кърби изрично отхвърли обвиняванията на съветския президент Владимир Путин за украинска и западна интервенция в нападението на летището в Дагестан.

" Класически съветски метод, когато нещо се обърка в страната ви, обвинявате някой различен " , отвърна той, заявявайки: " Западът няма нищо общо с това ".

" Виждал съм мненията им, в които упрекват Украйна, и те са неуместни. Смятаме, че те по-скоро би трябвало да потърсят отговорност от хората, които са виновни за това ", добави представителят на Държавния департамент Матю Милър пред медиите.

" Призоваваме съветските управляващи обществено да осъдят тези демонстрации с принуждение и да подсигуряват сигурността на израелците и евреите в Русия ", добави представителят на американската дипломация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР