Украинският президент Володимир Зеленски призова днес държавите членки на НАТО

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова днес държавите членки на НАТО
Коментари Харесай

Зеленски пред НАТО: Украйна се нуждае от неограничена военна помощ

Украинският президент Володимир Зеленски прикани през днешния ден страните членки на НАТО да дават неограничена военна помощ на страната му, с цел да може да се изправи против съветската войска, с която украинските сили сега водят война " при неравностойни условия ".

Зеленски се причисли към водачите от НАТО посредством видеовръзка, само че този път не повтори настояването алиансът да затвори за полети въздушното пространство над Украйна.

" За да избави хората и нашите градове, Украйна се нуждае от неограничена военна помощ. Точно както Русия безкрайно употребява цялостния си боеприпас против нас ", сподели Зеленски във видеообръщението към държавните и държавните ръководители на страните от Северноатлантическия алианс, събрали се на изключителна среща на върха в Брюксел.

" Украинската войска се съпротивлява един месец при неравни условия! Повтарям едно и също нещо от месец ", сподели Зеленски, наричайки украинската опозиция " героична ".

Президентът на Украйна по-конкретно повтори настояванията си за изтребители и танкове, с цел да бъдат " деблокирани " Мариупол, Бердянск и Мелитопол - южни украински градове, обсадени или окупирани от съветската войска.

„ Имате хиляди бойни самолети. Но към момента не са ни дадени “, сподели Зеленски в осемминутното видеообръщение.

" Имате минимум 20 000 танка... Украйна изиска един % от всичките ви танкове! Дайте ни ги или ни ги продайте! Но към момента нямаме явен отговор ", добави той.

„ Моля ви, в никакъв случай повече не ни казвайте, че нашата войска не дава отговор на стандартите на НАТО. Ние показахме на какво сме способни. И какъв брой можем да допринесем за общата сигурност в Европа и в света “, акцентира украинският президент, който неотдавна съобщи, че е належащо да " се признае ", че Украйна не може да се причисли към западния боен съюз.

„ Имаме чувството, че сме в сива зона, сред Запада и Русия. Но ние пазиме нашите общи полезности с вас... И ние пазиме всички тези полезности към този момент месец! “, сподели Зеленски и добави: " Това е едно от най-страшните неща по време на война - да не получаваш явен отговор на настояванията за помощ ".

„ Сигурен съм, че към този момент разбирате, че Русия няма желание да остава в Украйна... Тя желае да отиде по-далеч “ и да нападна „ източните страни членки на НАТО, балтийските страни, Полша “, увери украинският президент. " Ще спре ли тогава НАТО да мисли за реакцията на Русия? Кой може да бъде сигурен? И уверени ли сте, че член 5 може да работи? ", добави той.

Член 5 от Устава на НАТО задължава всички страни членки на организацията да се притичат взаимно на помощ при положение на нахлуване, напомня Агенция Франс Прес.

Украинският президент също упрекна Русия, че е употребила фосфорни бомби против цели в страната му.

" Тази заран... имаше съветски бомбардировки с фосфорни бомби. Бяха убити цивилни, както още веднъж и деца ", сподели Зеленски, повтаряйки обвинявания, отправени през днешния ден от губернатора на Луганска област след бомбардировки в селището Рубежное.

Друг представител на управляващите в източния украински район, част от който е окупиран от проруските сепаратисти, към този момент упрекна на 13 март съветските сили в потребление на фосфорни бомби. Служител от Ирпен, северозападно предградие на столицата Киев, насочи през вчерашния ден сходни обвинявания в обществените мрежи.

Междувременно Съединени американски щати и съюзническите страни започнаха да работят по въпроса за снабдяването на Украйна с противокорабни ракети, съобщи през днешния ден почитан американски представител, представен от Ройтерс.

„ Започнахме съвещания със съдружниците за даването на противокорабни ракети на Украйна “, сподели той в коридорите на централата на НАТО в Брюксел, където през днешния ден се организира изключителна среща на високо равнище на алианса, отдадена на обстановката в Украйна. „ Може да се появят някои механически провокации с реализирането на тази концепция, само че организираме съвещания със съдружниците си, с цел да стартираме да работим по въпроса “, добави той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР