Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Румъния, съобщава Аджерпрес, цитирана

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Румъния, съобщава Аджерпрес, цитирана
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Румъния

Украинският президент Володимир Зеленски дойде в Румъния, оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той ще се срещне с президента Клаус Йоханис, с премиера Марчел Чолаку и с ръководителите на двете камари на Народното събрание.

Според програмата Зеленски ще бъде признат в президентския замък " Котрочени " от румънския си сътрудник в 13.00 ч. След диалозите двамата президенти ще създадат взаимни изказвания за медиите.

По-късно украинският президент ще има среща и с премиера Марчел Чолаку в държавния замък " Виктория ".

Според парламентарни източници, представени от Аджерпрес, Зеленски обаче е отменил плануваната си тирада пред Народното събрание, която трябваше да произнесе в 17.00 ч.

" Пристигнах в Букурещ, Румъния, за диалози с Клаус Йоханис и за укрепване на нашите положителни съседски връзки ", написа в платформата Екс (доскоро Туитър) украинският президент.

" Украйна е признателна за поддръжката на Румъния, която прави нашата страна по-силна, както и за градивната й взаимност, която разрешава на нашите страни да бъдат снабдители на сигурност, изключително в региона на продоволствената сигурност ", уточни още Зеленски.

По думите му двете страни са построили съдействие, което може да бъде разширено и което " поддържа стабилността за доста други страни ".

" Ще обсъдим по-нататъшното съдействие в региона на сигурността, развиването на авиационни и други обединения, укрепването на противовъздушната защита на Украйна, архитектурата на сигурността в Черно море и връзките ни с сътрудниците ", отбелязва в известието си украинският президент.

" Румъния е другар, който ни се притече на помощ в най-мрачния ни ден и чиято поддръжка става все по-силна с времето. Сигурен съм, че това посещаване ще бъде от изгода и за двата ни народа ", акцентира още Зеленски.

Това е първото публично посещаване на Володимир Зеленски в Румъния, означават локалните медии.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР