Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се опростява

...
Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се опростява
Коментари Харесай

Украйна ще дава гражданство на руснаци, преследвани по политически причини

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, с който се опростява процедурата за предоставяне на поданство на съветски жители, преследвани от политически подбуви в родината си.

Това заяви президентската администрация. Подписът бе единствено условност, откакто Зеленски разгласи желание да бъде опростена процедурата след решението на Москва от април 2019 година да дава съветски паспорти на поданици на Донбас. Въпросната мярка към този момент е в действие за жителите на териториите, следени от така наречен национални републики в Донецк и Луганск.

Указът дава обещание стъпки да се улесни даването на статут на емигрант на съветски жители. Ще се опрости редът за даване на поданство и на чужденци, служещи в украинската войска, с огромни заслуги за сигурността и защитата на Украйна или такива, за които даването на поданство съставлява държавен интерес. В текста се прецизира, че под последното се схваща чужденци, които са взели участие или сега взе участие " в отблъскването и сдържането на въоръжената експанзия на Руската федерация в Донецка и Луганска области ".

За поданство е належащо претендентът да се откаже от досегашното си. Политическото гонене ще би трябвало да се удостовери и с документ - информация от украинското външно министерство или дипломатическо или консулско посланичество на Киев в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР