Украинският президент Володимир Зеленски обяви смяната на министъра на отбраната

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви смяната на министъра на отбраната
Коментари Харесай

Зеленски смени министъра на отбраната след корупционно разследване

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи промяната на министъра на защитата Олексий Резников, който оглавяваше ведомството още преди началото на съветската военна инвазия.

На негово място ще бъде определен Рустем Умеров - 41-годишен предприемач и някогашен народен представител, представител е на етническите кримски татари, а от 2022 година е ръководител на Фонда за държавното имущество на Украйна.



През пролетта на 2022 година Умеров участваше в състава на украинската делегация по време на няколко несполучливи преговорни срещи с Русия, откакто Путин стартира войната против Украйна. Участвал е и в договарянията за замяна на пленници сред двете страни.

Той е придружавал Володимир Зеленски и Олена Зеленска по време на техни визити в Саудитска Арабия и ОАЕ през последната година.

" Олексий Резникой прекара над 550 дни от пълномащабната война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати за взаимоотношение - както с военните, по този начин и с обществото като цяло ", споделя Зеленски при оповестяването на промяната.

Отстраняването на Резников беше предстоящо в последните месеци, откакто избухна скандал, обвързван със подозрения за корупция при публични поръчки в министерството и повишени цени при покупката на артикули за армията като храна и зимни униформи. Двама висши служители от МО бяха принудени да подадат оставка и им бяха повдигнати обвинявания.

Умеров би трябвало да бъде утвърден от Върховната Рада, с цел да встъпи в служба. Очаква се това да стане още тази седмица.

По неофициална информация Олексий Резников може да получи нова позиция като дипломат на Украйна във Англия.

Междувременно, Украйна заяви за нова среднощна съветска офанзива с дронове-камикадзе над Одеската област. Повечето от тях са свалени от Противовъздушна отбрана, само че в две общини има попадения върху гражданската инфраструктура и разрушени здания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР