Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Олександър Сирски за върховен

...
Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Олександър Сирски за върховен
Коментари Харесай

Кой е Олександър Сирски? Новият командващ украинските въоръжени сили

Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Олександър Сирски за висш главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, откакто уволни военачалник Валерий Залужний.

Зеленски в профил Залужний от поста му в четвъртък след месеци на спекулации за допустима смяна във военното управление на Киев. Украинският президент съобщи, че Сирски, който изпълняваше длъжността пълководец на сухопътните войски на Украйна, ще управлява армията във време на " възобновяване ".

По време на телевизионно послание в четвъртък вечерта Зеленски назова Сирски " най-опитния пълководец на Украйна " . Той настоя, че смяната не е " поради политиката " и съобщи, че Сирски ще управлява " нов управнически екип ", формиран след " десетки диалози с командири на разнообразни равнища ".

" Тук не става въпрос за семейства и сигурно не става въпрос за политика ", сподели Зеленски. " Става въпрос за нашата армейска система, за ръководството на Въоръжените сили на Украйна и за включването на опита на закалените в тази война командири. "

Генерал-полковник Олександър Сирски се вижда по време на връчване на награди на 2 юли 2023 година в Донецка област, Украйна. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски назначи Сирски за нов шеф на военните сили на Украйна.

Според Ройтерс 58-годишният Сирски е роден във Владимирска област в Съветска Русия, само че от 80-те години на предишния век живее в Украйна. Известен е с повиквателния знак " снежен леопард ", откогато води украинските войски в борба по време на проруското въстание в Донецк през 2014 година в Луганск.

Неотдавна Сирски служи като пълководец по време на сполучливата отбрана на Киев малко след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Новият главнокомандващ отговаряше и за сполучливата контраатака, която стартира по-късно същата година.

Освен това Сирски управлява украинската защита на Бахмут, който в последна сметка е високомерен от Русия през май 2023 година след нескончаем интервал на интензивни боеве, при които е разрушена по-голямата част от града.

В обява в Телеграм през декември Сирски съобщи, че Москва е постигнала военно " предимство ", което се дължи частично на готовността на Русия да жертва огромен брой бойци във война на безсилие.

" Трябва да водиме война в условия на предимство на врага както във връзка с оръжията, по този начин и във връзка с числеността на персоналния състав ", съобщи тогава Сирски. " Противникът понася огромни загуби, които попълня с запасите на щурмовите батальони, образувани от някогашни пленници ".

" Въпреки ежедневните загуби на персонален състав и техника съветските окупатори не престават да правят настъпателни дейности ", добави той. " Най-голямата полезност за нас е животът на нашите бойци. "

Зеленски уточни в изказване, споделено в X, преди този момент в Twitter, че е помолил Залужний " да остане част от екипа ", макар че евентуалната му нова роля не е ясна.

Newsweek потърси за коментар украинското министерство на защитата по електронната поща в четвъртък.

" Срещнах се с военачалник Валерий Залужний ", съобщи Зеленски. " Благодарих му за двете години, през които защитаваше Украйна. Обсъдихме обновяването, от което се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме също по този начин кой би могъл да бъде част от обновеното управление на Въоръжените сили на Украйна ".

" Времето за такова възобновяване е в този момент ", добави той. " Предложих на военачалник Залужний да остане част от екипа. Ние несъмнено ще победим! Слава на Украйна! "

*Видеото е архивно
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР