Украинският президент Володимир Зеленски днес призова Швейцария да позволи реекспорт

...
Украинският президент Володимир Зеленски днес призова Швейцария да позволи реекспорт
Коментари Харесай

Зеленски заяви, че е жизненоважно Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден прикани Швейцария да разреши реекспорт на оръжия за Украйна и съобщи, че този ход е от жизненоважно значение за битката против съветската инвазия, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

" Знам, че в Швейцария има полемика по отношение на износа на оръжия за отбрана и защита на Украйна. Това би било витално значимо ", сподели Зеленски във видеообръщение пред двете камари на швейцарския парламент. " Трябват ни оръжия, с цел да възстановим мира в Украйна ", добави той.

Швейцария от дълги години има политика да не разрешава на страни, закупили швейцарски оръжия, да ги реекспортират към страни в спор. Миналия ноември страната също по този начин наложи съответно швейцарско ембарго за даване на муниции както за Русия, по този начин и за Украйна.

Този въпрос провокира широкообхватен спор в Швейцария, на която се постанова да балансира своята външнополитическа традиция за неутралитет, само че и да взема поради опасенията на своите европейски съседи и вътрешната си оръжейна индустрия, показва Ройтерс.

Зеленски благодари на Швейцария за въвеждането на глобите на Европейски Съюз и прикани страната да семейства международна среща на високо ниво за мир. " Много е значимо да бъде демонстрирана взаимност, тъй като тези наказания ще ни оказват помощ да сложим завършек на експанзията ", сподели той. " Трябва да засилим глобите ", добави Зеленски.

Обръщението на украинския президент провокира напрежение в швейцарския парламент, като дясната Швейцарска национална партия бойкотира речта и съобщи, че тя нарушава неутралитета на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР