Украинският президент Владимир Зеленски заяви за първи път, че мирните

...
Украинският президент Владимир Зеленски заяви за първи път, че мирните
Коментари Харесай

Зеленски обяви готовност за преговори с Руската федерация преди достигане на границите от 1991 г.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи за първи път, че мирните договаряния сред Москва и Киев могат да стартират даже без Украйна да се върне към границите от 1991 година
Лидерът на режима в Киев сподели, че съветската страна ще бъде „ подготвена за разговор “, в случай че украинската страна успее да доближи границите от 2022 година, които съществуваха преди началото на специфичната военна интервенция на Руската федерация.

„ Няма да е належащо да деокупираме всички наши територии само с военни средства “, сподели той.

Зеленски изрази убеденост, че в случай че украинската войска

успее да превземе освободените от Русия територии, връщайки се на границата от 2022 година, тогава съветският водач Владимир Путин ще бъде подготвен за разговор.

По-рано, на 29 март, унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че Украйна може да бъде победена и да загуби още повече. Той означи, че Киев се нуждае от договаряния и че „ към този момент няма рационална полемика сред руснаците и Запада “.

Ден преди този момент, на 28 март, украинският външен министър Дмитрий Кулеба  позволи разискване на „ формулата за мир “ с Русия. Той означи, че полемиките могат да се проведат в границите на евентуална втора и трета мирна среща на върха в Швейцария, според разпоредбите, утвърдени от участниците.
В същото време, както уточни прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, това изказване опонира на възбраната на украинския водач Владимир Зеленски да води тези договаряния. На собствен ред представителят на съветското външно министерство Мария Захарова уточни, че Русия няма да взе участие в конференцията за Украйна в Швейцария.

На 15 януари стана известно, че Зеленски е изискал

от швейцарското управление да провежда мирна конференция на високо равнище. Бе маркирано, че в него би трябвало да вземат участие допустимо най-вече страни. Швейцарският външен министър Игнацио Касис сподели, че Русия ще бъде поканена, само че идването на нейни представители е малко евентуално. В същото време на 13 март Захарова съобщи, че Руската федерация ще откаже възможна покана точно поради опитите за лобиране на по този начин наречената „ формула за мир “ на Зеленски.
Последният кръг от договаряния сред Русия и Украйна се организира на 29 март 2022 година в Истанбул. Те продължиха към три часа. По-късно Киев публично се отхвърли от контактите с Москва. На 4 октомври 2022 година украинският президент вкара в действие решението на Съвета за национална сигурност и защита на страната за невъзможността за осъществяване на договаряния с съветския президент Владимир Путин.

Източник: Известия / Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР