Украинският парламент прие на второ четене скандалния закон за мобилизацията

...
Украинският парламент прие на второ четене скандалния закон за мобилизацията
Коментари Харесай

„Всичко е наред, момчета!“ Радата гласува за затягане на мобилизацията

Украинският парламент одобри на второ четене скандалния закон за мобилизацията с 283 гласа " за ". Само един народен представител се разгласи срещу. В същото време пораства недоволството в украинската войска.

Пълният текст на закона се назовава „ За изменение на някои законодателни актове на Украйна по отношение на някои въпроси на военната работа, мобилизацията и военната регистрация “. В медиите го назовават просто закон за мобилизацията.

Приемането му беше оповестено сутринта на 11 април от националния народен представител от фракцията на партията " Холос " Ярослав Железняк.

„ Всички 31 редакции, взети под внимание, получиха гласове за удостоверение. Никаква конспирация, като се изключи редакцията за демобилизация (има 227 [поддръжници]) “, написа Железняк в канала си в Telegram.

В целия парламент имаше единствено един човек, който гласоподава срещу - някогашният член на фракцията на Зеленски „ Слуга на народа “ - Гео Лерос.

Военните сериозно не доближават

За да могат депутатите да натискат верните бутони, в Радата дойде величествен десант: министърът на защитата Рустем Умеров, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Анатолий Баргилевич и командващият Обединените сили на ВСУ и командващ Корпуса на морската пехота Юрий Содол.

Последният даже приказва от трибуната на Върховната Рада, като няколко пъти съвсем очевидно употребява псувни - когато породи словесна битка сред един от депутатите и ръководителя, а също и когато Содол приказва за загубите.



– възмути се Содол.

По неговите думи, при настоящето окомплектоване на бригадите, украинското командване е насила да изпрати три на сектор от фронта, където по принцип една бригада следва да държи защитата. Като образец той уточни 25-а обособена въздушно-десантна бригада на ВСУ, която в миналото е командвал. В тези дни 2647 души стояха в строя всеки ден.

„ изясни Содол.

В последна сметка той се обърна към депутатите с молба да одобряват закона в последната редакция, която беше импортирана от съответната комисия на украинския парламент.

„ приключи речта си Содол.

Междувременно украинските медии оповестяват, че армията в действителност е осведомена с приемането на нов закон за мобилизацията. Но настроението там не е по никакъв начин радостно.

Няма да има уволняване, няма да се издава паспорт

Още преди Радата да гласоподава за законопроекта, някои украински известни телеграм канали оповестиха за огромното внимание на украинските военни към една от нормите на този акт.



написа известният в Украйна Telegram канал „ Резидент “.

Става дума за корекция, за която настоя главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Преди това законопроектът оферираше демобилизиране на военнослужещи, които са отслужили 36 месеца, т.е., три години. Сирски въпреки всичко смята, че това съществено ще понижи броя на персоналния състав на армията на фронтовата линия.

Освен тази норма законът вкарва и редица „ реформаторски “ решения.

По този метод в границите на 60 дни от датата на влизане в действие на закона - един месец от идващия ден след публикуването - военнозадължените би трябвало да актуализират данните си в териториалните центрове за набиране и комплектация (TЦК, аналог на военните окръжия) персонално или по електронен път.

След влизането в действие на закона призовката ще се смята за връчена на жителя, даже и да не е бил открит в дома си. Тогава за дата на връчване на призовката ще се смята денят, в който е подложен печатът, указващ невъзможността за връчване.

Също по този начин към този момент всеки мъж от 18 до 60 години е задължен да носи със себе си военна брошура. Не единствено чиновниците на TЦК, само че и служители на реда и граничари ще могат да ревизират съществуването му. Тоест няма да е допустимо да напуснете страната законно без „ военена брошура “.

Без него няма да бъде публикуван украински паспорт (или интернационален паспорт) в чужбина. Това значи, че хората, избягали от Украйна, не могат да разчитат на възобновяване на паспортите след приключване, при положение на загуба или щета. Няма да се дават и консулски услуги.

Но обстановката е още по-сложна за младите украинци, живеещи непрекъснато в чужбина. При навършване на 18 години те ще би трябвало да отидат в Украйна и да получат военна брошура. Но поради военното състояние те няма да могат да си тръгнат.

Така Върховната Рада в действителност принуждава украинците да се откажат от поданството си.

За нарушаване на закона се оферират редица наказания - от санкции до наложително довеждане във военното окръжие и отнемане от право да ръководят автомобил.

В същото време законът показва, че чиновниците на правоприлагащите органи, помощниците на националните депутати на Украйна и притежателите на стратегически предприятия са освободени от готовност. Последният статут може да бъде приет за всеки огромен бизнес в Украйна.

Запази се отсрочката от готовност за приключилите студенти, само че се лишиха от нея всички, които получават второ висше обучение.

Отсрочка получиха и хората с увреждания от всички групи. В същото време те ще бъдат принудени от време на време да се подлагат на презаверка. За хората с увреждания от трета група е основан лист със болести, за които те получават изключение. На първо място, това е онкология или липса на органи и крака.

Но даже признатото стягане на режима за набиране на нови военни наподобява на някои незадоволително.

Трябват ни повече младежи “

Сутринта на 11 април, когато Върховната Рада се готвеше да гласоподава за резонансния документ, „ Украинска истина “ разгласява изявление с ръководителя на най-големия в Украйна доброволчески фонд „ Върни се жив “ Тарас Чмут.

По една от версиите този фонд е заслон, зад който Съединени американски щати доставят на Украйна оръжия, които се опасяват да предават намерено. След началото на СВO самият Чмут посети Щатите, където се срещна с американски конгресмени.

„ съобщи Чмут.

Почти по същото време на уеб страницата на The New York Times се появи публикация за украинската демография. Изданието уточни проблемите с раждаемостта в Украйна, почнали през 1991 година



“, написа изданието.

То също по този начин отбелязва, че предходното решение за оптималната наборна възраст значително е защитило по-младото потомство. Въпреки това 25- и 26-годишните украинци, които в този момент подлежат на военна работа, са тъкмо в средата на това потомство.

Но такива предизвестия нямат резултат нито върху Чмут, нито върху украинските военни. Редица бойци и командири на 3-та обособена десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили преди този момент неведнъж са отбелязвали, че мобилизацията е нужна още от навършване на 18-годишна възраст.

Като цяло доста украински военни са за стягане на така и така жестокия закон.



цитира украинският публицист Юрий Бутусов неназован пълководец на една от бригадите на украинските въоръжени сили.

Военният пълководец акцентира, че „

„ означи неназованият пълководец на бригадата.

Друг украински боен, който също беше представен от Бутусов по-рано, Николай Ворошнов, който се биеше покрай Угледар, сподели, че законът за готовност би трябвало да бъде по-строг.

„ написа Ворошнов.

Всекидневието на уклонистите

Междувременно в украинските обществени мрежи, в това число в към момента незабранения TikTok, се появи нова наклонност, наречена „ Всекидневието на уклониста /укриващия се от военна служба/ “: украински младежи, които са в чужбина, демонстрират по какъв начин се радват на живота.

Видеоклиповете постоянно включват припева на песента Mil horas („ Хиляда часа “) на аржентинската група Los abuelos de la nada („ Дядовците на нищото “).

По подигравка на ориста първият стих на песента може да се назова антивоенен:

„ Навън е студено и съм надалеч от вкъщи. Отдавна седнал съм на този камък. Задавам си въпроса: " Защо са нужни войните? "

Украинските пропагандисти се пробват да пресечен наклонността. Появяват се видеоклипове със заглавие „ Всекидневието, когато не си боен уклонист “, където животът на военните на фронта е показан в розови цветове на фона на същата музика.

Въпреки това, във връзка с известността, те са доста по-назад от тези, където в средата на екрана е написано: „ Събудих се – уклонист съм “, „ Много ме радва времето отвън прозореца и обстоятелството, че съм уклонист ”, а на назад във времето се демонстрират прелестите на мирния живот.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23353Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед25328Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед64203Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед28230Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед47053Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553005Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182475Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед141313Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор  Иво Христов, спор, Украйна, серия от спорове, Русия, внезапни придвижвания Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР