Украинският министър-председател Денис Шмигал отправи словесна атака срещу Полша в

...
Украинският министър-председател Денис Шмигал отправи словесна атака срещу Полша в
Коментари Харесай

Матеуш Моравецки: Полша ще запази пълната забрана за внос на украинско зърно след 15 септември

Украинският министър-председател Денис Шмигал насочи словесна офанзива против Полша в „ X “, като упрекна полските политици в „ популизъм ", заяви „ TVP World ”.


Нападката на Шмигал е отговор на решението на Варшава за удължение цялостната възбрана за импорт на украинско зърно, с цел да предотврати обстановка, в която то може да дестабилизира селското стопанство на Полша.

" Въпреки войната и съветската обсада на нашите пристанища, Украйна извършва отговорностите си както по Споразумението за асоцииране с Европейски Съюз, по този начин и отговорностите си по интернационалното комерсиално право. Нямаме желание да нанасяме вреди на полските аграрни производители. Високо ценим поддръжката на полския народ и полските фамилии! " съобщи украинският министър председател в „ X “, само че по-късно продължи да заплашва Полша с финансови последици, в случай че удължи възбраната.

" Но при положение на нарушение на комерсиалното право в полза на политическия популизъм преди изборите, Украйна ще бъде принудена да се обърне към арбитража на Световната комерсиална организация (СТО), с цел да получи отплата за нарушение на Общото съглашение за митата и търговията (ОСМТ) ", съобщи Шмигал.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки изясни актуалната позиция на страната във връзка с украинското зърно.

" Полша ще резервира цялостната възбрана за импорт на украинско зърно след 15 септември. Това ембарго ще продължи. Няма да позволим украинското зърно да дестабилизира полските села ", сподели той, като акцентира, че " Русия е тази, която би трябвало да заплати за тази война, а не полските фермери ".

" Знаем доста добре, че огромните интернационалните аграрни компании и олигарси желаят да печелят пари за сметка на полския фермер. Ние няма да позволим това, няма единодушие от наша страна по този въпрос ", добави Моравецки.

" Украйна би трябвало да разбере, че сигурността на Полша е също толкоз значима, колкото и нейната сигурност, а за нас е най-важна ", акцентира полският министър председател.

Депутатите от полската ръководеща партия също по този начин обявиха, че не самият пренос на зърно основава проблеми, а украинското зърно, което залива локалните пазари, намалява цените и препълва складовите бази.

Необходимо е да се защитят локалните аграрни производители от отрицателните последствия от това събитие, подчертаха те./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР