Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви на 1 ноември, че

...
Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви на 1 ноември, че
Коментари Харесай

ISW: Войната в Украйна стана позиционна

Украинският главнокомандващ военачалник Валерий Залужний съобщи на 1 ноември, че войната в Украйна е придобила позиционен темперамент и предложи редица рекомендации Украйна да възвърне маневрите в бойното пространство.

В публикация, озаглавена " Съвременната позиционна война и по какъв начин да я спечелим " и изявление за The Economist, Залужний очерта настоящата оперативна среда в Украйна и означи, че макар няколко предходни сполучливи украински контранастъпателни интервенции през 2022 година, войната в този момент " последователно се движи " до позиционна форма. "

Залужний мощно акцентира, че актуалният позиционен темперамент на войната е значително резултат от военния паритет сред украинските и съветските сили, отбелязвайки, че надълбоко и трагично украинско навлизане на съветските линии евентуално няма да е допустимо при относителното софтуерно и тактическо равновесие сега сред украинските и съветските сили. 

В изявлението си с The Economist Залужний призна, че софтуерният и тактически паритет сред противопоставящите се сили в Украйна е довел до " застой ", сходен на случая от Първата международна война. Залужний изключително се въздържа да класифицира обстановката като цялостна невъзможност и вместо това я формулира като " позиционна " война, произлизаща от аспекти на този технологично-тактически паритет.
 Киев: Войната е в позиционен, а не маневрен стадий
Киев: Войната е в позиционен, а не маневрен стадий

В публикация за The Economist, озаглавена " Какво е належащо, с цел да победим Русия ", Залужний разказва основните точки

Според Залужний, способността на Украйна да преодолее този технологично-тактически паритет ще зависи от способността на Украйна да обезпечи пет съществени оперативни съставния елемент, които станаха изключително значими от лятото на 2023 година насам — придобиване на въздушно превъзходство; продупчване на съветските минни загради в дълбочина; повишение на успеваемостта на контрабатарейната борба; основаване и образование на нужния резерв; и създаване на качества за електронна война.

Залужний предложи поредност от съответни тактически решения за петте гореспоменати оперативни съставния елемент, които са основали условия за позиционна война, което съгласно него ще разреши на Украйна да преодолее военния паритет с съветските сили. Що се отнася до въпроса за превъзходството във въздуха, Залужний твърди, че украинските сили би трябвало доста да подобрят качествата на безпилотните самолети, с цел да завоюват предимство във въздуха по фронтовата линия.

Залужний твърди, че украинските сили би трябвало да претоварят съветската противовъздушна защита, да обезвреждат съветските ударни безпилотни самолети и да влошат съветската видимост над фронта посредством всеобщо разполагане на евтини безпилотни самолети, създаване на характерни безпилотни самолети, предопределени да насочват съветски ударни безпилотни самолети, и потребление на комплекси за радиоелектронна отбрана по целия фронт. 

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

 Залужний особено прикани Украйна да вкара Единен държавен указател на наборниците, резервистите и военнослужещите, с цел да приготви нужния запас за украинските сили. Залужни в по-широк проект прикани украинските чиновници да подтикват украинските жители да се причислят към военния запас и да разширят броя на жителите, които украинските сили имат право да образоват. Също по този начин отбелязва, че подобряването на украинската C2 и логистичната поддръжка ще бъде от решаващо значение за подобряването на интервенциите като цяло. Заявява, че образуването на " единна осведомителна среда " за C2 посредством потреблението на модерни осведомителни технологии ще разреши на украинците да изпреварят съветските сили във връзка с ситуационната информираност.

Специално се акцентира нуждата Украйна да развие своя лична отбранителна промишленост , с цел да поддържа интервенции, качества за удари на далечни дистанции и несъразмерен боеприпас от муниции, с цел да излезе от военния паритет с съветските сили.

Руските сили евентуално се приготвят за нова вълна от мощно изтощителни наземни офанзиви, водени от пехота, против украински позиции в региона на Авдеевка. Руски блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че съветските сили покрай Авдеевка значително са забавили скоростта на наземните офанзиви на север и юг от Авдеевка в интерес на тежък заобиколен огън против украинските фронтови позиции и околните тилови региони. Руските сили може да организират акция за блокиране на украински активи в региона на Авдеевка, само че този мощен огън е по-вероятно въздушна и артилерийска подготовка за бойното поле преди нова вълна от съветски офанзиви.

Други блогъри също характеризират актуалните съветски интервенции като " подготвителна поддръжка ", евентуално за по-късни набези. Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун също по този начин съобщи на 30 октомври, че съветските сили се готвят да извършат " месни офанзиви " (разговорен диалект за фронтални офанзиви, ръководени от пехотата) покрай Авдеевка и образоват щурмови елементи " Шторм-Z ", направени значително на вербувани наказани за бъдещи набези без съоръжение.

Руските сили може да се готвят да преминат към такива фронтални офанзиви, водени от пехотата, след тежка артилерийска подготовка, с цел да компенсират тежките материални загуби в Авдиевка през октомври. Проектът за геолокация с отворен код GeoConfirmed употребява налични в комерсиалната мрежа сателитни изображения, с цел да удостовери, че съветските сили са претърпели минимум 197 развалени и унищожени транспортни средства от 9 октомври, като са изгубили 99 транспортни средства по време на първата вълна от набези сред 9 и 13 октомври, 94 транспортни средства по време на втората вълна сред 14 и 23 октомври и четири доказани и 18 евентуално изгубени транспортни средства сред 24 и 31 октомври.

GeoConfirmed характеризира съветските старания край Авдеевка като най-скъпите съветски старания до момента във войната в Украйна.

Сегашната обстановка покрай Авдеевка е част от по-големия неуспех на съветския общоприет щаб да усвои и популяризира уроците, научени от съветските сили по време на предходни несполучливи офанзиви в Украйна, на други групировки на сили в целия спектакъл. Различни съветски детайли са взели участие в сходни пагубни механизирани офанзиви с фронтални офанзиви, водени от пехотата, против укрепени украински позиции по няколко разнообразни оси през 2022 и 2023 година, което допуска, че крайната виновност за неналичието на стратегическа акомодация е на Генералния щаб. Руските сили по-рано претърпяха обилни загуби на личен състав и техника по време на несполучлива атака против Въгледар, западна Донецка област през зимата на 2022-2023 година, която се характеризира с голям брой талази от механизирани офанзиви против укрепени украински позиции.

Тези тежки пехотни офанзиви изцяло унищожиха съветските елементи, участващи в тях, в това число 155-та морска пехотна бригада (Тихоокеанския флот), която съгласно известията трябваше да се възвръща няколко пъти заради загуби, понесени край Въгледар.

За разлика от това, детайли на 1-ви армейски корпус на Донецката национална република (ДНР) , настоящ под командването на 8-ма общовойскова войска на Южния боен окръг, и детайли на 41-ва общовойскова войска на Централния боен окръг, неотдавна направиха аналогични скъпоструващи механизирани набези покрай Авдeевка.
 Лондон: Русия се бори за Авдеевка, само че без триумф
Лондон: Русия се бори за Авдеевка, само че без триумф

Русия евентуално е заела детайли от до осем бригади в бранша

Фактът, че две доста разнообразни групировки от сили са взели участие в сходни неефективни интервенции, допуска, че съветското военно командване се бори да научи и популяризира уроци в целия спектакъл или, в тази ситуация, даже в границите на един и същи боен окръг.

Началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов е в последна сметка виновен за този неуспех както в качеството си на шеф на съветския общоприет щаб, по този начин и като общ пълководец на театъра. Забележителен е контрастът сред неуспеха на Герасимов в това отношение и премислената и обществена оценка на провокациите, пред които е изправена Украйна, и решенията за тях от военачалник Залужни.

Украинските сили продължиха настъпателните интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област на 1 ноември . Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили продължиха настъпателните интервенции в направленията на Бахмут и Мелитопол (западна Запорожка област). Руски източници настояват, че украинските сили са атакували несполучливо покрай Зеленополя (12 км югозападно от Бахмут) и по сектор от железопътната линия сред Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (10 км югозападно от Бахмут).
 Сирски: Русия мина от защита към дейни бойни дейности край Бахмут
Сирски: Русия мина от защита към дейни бойни дейности край Бахмут

Руските войски са укрепили групировката си край Бахмут в Донецка област

Руският министър на защитата Сергей Шойгу повтори формулирането на съветския президент Владимир Путин за продължаващата украинска сухопътна активност на източния (левия) бряг на Херсонска област като част от украинската контраатака.

Шойгу съобщи по време на конферентен диалог на 1 ноември, че украинските сили са атакували несполучливо в направленията на Запорожие, Донецк и Херсон, групирайки украинската интензивност в посоката на Херсон с посоки, приети като част от настоящите украински контраофанзивни старания.

Путин разказа украинската интензивност в Херсонска област като " идващото украинско контранастъпление " и отхвърли всички украински настъпателни интервенции като неуспех по време на конференция в Пекин на 18 октомври.
 Осем ранени при среднощни съветски офанзиви в Херсонска и Харковска област
Осем ранени при среднощни съветски офанзиви в Херсонска и Харковска област

Сред ранените е и 12-годишно дете

Руските военни наподобява са подготвени да възстановят своите военни окръзи като главен взаимен щаб на своите сухопътни сили, като в същото време трансферират военноморски активи назад към командването на съветския флот. Руската държавна медия ТАСС заяви на 1 ноември, че източници, близки до съветското военно управление, са декларирали, че съветският Северен, Тихоокеански, Черноморски и Балтийски флот и Каспийската флотилия ще се върнат на директно послушание на главнокомандващия съветския флот адмирал Николай Евменов на 1 декември.

Остава неразбираемо по какъв начин Русия има намерение да активизира, образова и провежда сили, които преди този момент са били под нейните флотове, в нови обединения на равнище боен окръг, само че този документ за преструктуриране като цяло допуска, че Русия има намерение да консолидира още веднъж контрола върху сухопътните сили под структурата на военния окръг, в това число неотдавна възвръща Московския и Ленинградския военни окръзи, като в същото време отделя военноморските активи на съветския флот.

Руски източници спекулират, че Павел Пригожин, синът на умрелия финансист Евгений Пригожин, публично е настоящ началник на остатъците, настоящи под егидата на Росгвардия. Руски районни новинарски издания оповестиха на 1 ноември, че групата " Вагнер " е възобновила набирането на чиновници в областите Перм и Новосибирск под управлението на Павел.

Руското издание Ngs.ru заяви, че представител на " Вагнер " в Новосибирск е декларирал, че групата към този момент не набира нарушители или заболели хора.

Руски блогъри също настояват, че Павел е новият водач на останките от " Вагнер " и показаха вяра, че назначението на Павел е индикация, че " Вагнер " ще оцелее след послушание на Росгвардия.

Руските управляващи не престават да хвалят очевидните триумфи на съветската отбранителна индустриална база. Ръководителят на съветския държавен защитителен конгломерат Rostec, Сергей Чемезов, съобщи на 1 ноември, че Rostec е нараснал размера на произвеждане на танкове седем пъти, размера на производството на бронирани транспортни средства с коефициент четири и половина и размера на производството на

Чемезов добави, че Rostec задоволява потребностите от електронни съставни елементи.

Украинският център за опозиция съобщи на 1 ноември, че Русия образува нови звена на Росгвардия за осъществяване на противодиверсионни ограничения в окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Съобщава се, че тези елементи ще бъдат основани покрай град Воронеж в Русия и ще се състоят от към 10 000 военнослужещи, в това число някогашен личен състав на " Вагнер ".

Руски блогър съобщи на 1 ноември, че обособените бойни единици са причина за увеличеното разпространяване на дронове и оператори на дронове в съветската войска, а не увеличените запаси и внимание от съветското МО. Блогърът разкритикува " формалното мнение " на съветското МО, че безпилотните самолети са по-подходящи за специфичните сили и отрядите на Спецназ, в сравнение с за комбинираните въоръжени формирования. Друг съветски блогър разкритикува съветската войска, че е предоставила на съветски чиновници свалени украински дронове за техните " музеи ", а не е изследвала и реконструирала свалените дронове.
 ISW: Каква роля ще играе личният състав на
ISW: Каква роля ще играе личният състав на " Вагнер " отвън групата

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната

Руският Северен флот (СФ) също ще загуби статута си на обособена военно-административна единица, равна на боен окръг, считано от 1 декември, а неговите сухопътни, авиационни и противовъздушни сили ще бъдат трансферирани към новосъздадения Ленинградски боен окръг. ТАСС означи, че тази информация не е публично доказана. Руският федерален портал за планове на регулаторни правни актове разгласява президентски декрет на 8 октомври, направен от съветското Министерство на защитата (МО), който предлага отнемане от статута му на взаимно " стратегическо териториално обединяване ", сигнализирайки , че тази смяна ще се случи в бъдеще, само че без да се прецизира дата.

Руските окупационни чиновници не престават напъните си да управляват достъпа на жителите до информация в окупираните територии. Окупационните чиновници на Херсонска област разпространяваха сателитните телевизионни услуги посредством програмата за лъчение " Russkyi Mir " на 31 октомври и обявиха, че жителите на първа линия ще получат 25 000 безвъзмездни сателитни тв приемника Russkyi Mir до края на годината. Председателят на окупационния съвет на Херсонска област Андрей Алексеенко съобщи, че съветските окупационни чиновници възнамеряват да конфигурират 55 000 сателитни тв приемника " Русский мир " в окупираната Херсонска област до края на 2024 година Украинският център за опозиция заяви, че съветските чиновници употребяват излъчващата стратегия за агитация и конфискуват персоналния спътник на жителите чинии, с цел да попречат на жителите да имат достъп до украински канали.

Руските окупационни чиновници евентуално употребяват публичните здравни служби, с цел да принудят жителите на окупираните територии да получат съветски паспорти. Окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо съобщи на 1 ноември, че окупационните управляващи ще стартират да ползват безвъзмездни противогрипни ваксини в окупираната Херсонска област и ще изискват паспорти на жителите за имунизациите . Руските окупационни чиновници все по-често отхвърлят обществени услуги на поданици с украински паспорти и евентуално ще употребяват публичните здравни услуги, с цел да усилят настоящите старания за паспортизация.

Руските окупационни чиновници не престават да употребяват разнообразни схеми за обучение и ваканции, с цел да депортират украински деца и да изкоренят украинската им национална еднаквост. Руски блогър укрепи акцията за групово финансиране на 31 октомври за изпращане на 100 украински деца в детския лагер " Олимп " в окупирания Крим и съобщи, че акцията за групово финансиране е помогнала на 14 000 украински деца да почиват в Крим.

Ръководителят на херсонския клон на организацията на ветераните " Бойно приятелство " Игор Телегин съобщи на 31 октомври, че младежката военнопатриотична организация " Юнармия " ще изпрати повече от 200 членове от окупираните територии да посещават военно учебно заведение в Крим, където те ще преминат главно военно образование.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу повтори разказите на Кремъл за " провалената " украинска контраатака по време на конферентен диалог в Министерството на защитата на Русия на 1 ноември. Шойгу съобщи, че Русия е победила украинската войска макар доставката на нови оръжия от НАТО. Шойгу съобщи, че съветските военни са унищожили 37 украински самолета през последния месец и означи, че това е съвсем два пъти повече от броя на самолетите F-16, които западните сътрудници са дали обещание на Украйна. Шойгу твърди, че съветската противовъздушна защита би трябвало да е в положение да унищожи доставените от Запада F-16 за почти 20 дни. Освен това Шойгу съобщи, че съветските сили водят " дейна защита " по фронта в опит да смекчат вътрешните упования за локализирани съветски настъпателни интервенции в разнообразни браншове на фронта.

Руски блогър изрази угриженост по отношение на възходящата дипломатическа изолираност на Русия. Руски блогър, обвързван с Кремъл, изрази угриженост на 1 ноември, че Сърбия може да стане все по-прозападна след разпускането на нейния парламент и
 Европейски Съюз желае Сърбия
Европейски Съюз желае Сърбия

Разширяването е приоритет

Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко организираха телефонен диалог на 1 ноември, с цел да обсъдят двустранното съдействие преди идната среща на върха на ръководителите на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) на 23 ноември.

Командващият военновъздушните сили и силите за противовъздушна защита на Беларус генерал-майор Андрей Лукянович акцентира на 1 ноември подобренията, на които се подлагат военновъздушните сили на Беларус и силите за противовъздушна защита. Лукянович съобщи, че беларуските военновъздушни сили последователно вкарват нови и осъвременени оръжия и че беларуското държавно управление усъвършенства ограниченията за обезпечаване на обществена поддръжка на военния личен състав.

Началникът на Генералния щаб на Беларус и първи заместник-министър на защитата генерал-майор Виктор Гулевич показа на 1 ноември в Камарата на представителите на Беларус законопроект по отношение на изменението на законите по въпросите на националната сигурност. Проектозаконът включва разпореждания за възстановяване на системата за военна регистрация, усъвършенстване на процесите за известяван на жителите за наборни събития и възстановяване на обезщетенията за лицата, задължени да носят военна работа.
 Лукашенко упорства за договаряния: Войната сред Украйна и Русия е в задънена улица
Лукашенко упорства за договаряния: Войната сред Украйна и Русия е в задънена улица

Той прикани да настояванията на Украйна Русия да напусне нейната територия да бъдат решени на масата за преговори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР