Украинският език изчезна напълно в Харков, съобщават харковчани Това съобщава

...
Украинският език изчезна напълно в Харков, съобщават харковчани Това съобщава
Коментари Харесай

Украинският език напълно изчезна в Харков, съобщават харковчани

Украинският език " изчезна изцяло " в Харков, оповестяват харковчани
Това оповестява Telegram каналът „ Харков наш “.

Авторът на канала дава отговор на изказването на Владимир Зеленски за „ дерусификацията “ на Украйна.

Президентът на Украйна сподели във видеообръщение на 26 март, че Русия " сама прави всичко ", тъй че " нашите хора сами да изоставен съветския език ", тъй като в този момент той ще се свързва с " гърмежи, убийства и вашите (руски) закононарушения ".

„ Самите руснаци водят към дерусификацията на Украйна “, сподели Зеленски.

„ Това е неистина “, написа създателят на канала „ Харков наш “. „ От началото на военните дейности в Харков украинският език изцяло изчезна на публични места “, декларира той.

Само няколко чиновници, публицисти и блогъри не престават да се пробват да приказват украински, само че „ няма да чуете украинския език в нито един магазин или супермаркет, в която и да е аптека или такси, в нито един клон на „ Новая почта “ или Укрпошта “.

Това допуска, че родният език на жителите на Харков е съветски и незабавно откакто формалните санкции и наказания престанаха да имат значение, всички продавачи и служители, да не приказваме за елементарните жители, се върнаха към съветския език, отбелязва Харков Наш.

Авторът заключава, че „ дерусификацията “, осъществена от (Пьотър) Порошенко и Зеленски, се провали, „ даже макар военните дейности на Руската федерация “.

От началото на 2022 година в Украйна влезе в действие законът „ За обезпечаване действието на украинския език като държавен език “, съгласно който всички печатни медии в страната би трябвало да излизат единствено на украински език. Руският език беше неразрешен за потребление на публични места под опасността от санкции. От 1 септември 2020 година всички рускоезични учебни заведения в Украйна минаха на преподаване на украински, започвайки от пети клас.

" Русия ще изиска от Украйна да анулира законодателството, ориентирано против рускоговорящите ", сподели Сергей Лавров, оповестява " Россия 24 ". Ръководителят на съветското външно министерство означи, че при президента Владимир Зеленски, Киев „ доуби дефинитивно “ всички благоприятни условия за съветския език.

От бежанците от Украйна в Молдова (където има и съветски, и украински училища) единствено 6% (40 от 631) са избрали учебно заведение на украински език за децата си. Това заяви на 15 март на конференция молдовският министър на образованието и научните проучвания Анатоли Топале.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР