Украинските войски са обстреляли Запорожката атомна електроцентрала и са повредили

...
Украинските войски са обстреляли Запорожката атомна електроцентрала и са повредили
Коментари Харесай

Енергодар: При обстрела на Запорожката АЕЦ от Украйна са повредени електропроводи и комуникационно оборудване

Украинските войски са обстреляли Запорожката атомна електроцентрала и са развалили високоволтовия електропровод и информационното съоръжение на един от енергоблоковете, оповестява пресслужбата на администрацията на Енергодар, оповестиха съветски медии.

„ Пропуските са регистрирани на 100 метра от периметъра на атомната електроцентрала ", означават те.

Въоръжените сили на Украйна откриха нощес артилерийски огън по атомната централа. Нямаше жертви. Специалисти отстраняват следствията.

От администрацията подчертаха, че вследствие на детонации на снаряди е настъпило краткотрайно прекъсване на блоковия трансформатор и трансформатора за лични потребности на енергоблока.

" Поради загуба на електрозахранване породи спешно стартиране на два дизелови генератора на системите за сигурност за обезпечаване на работата на помпите за изстудяване на горивото. Час след обстрела личният състав на станцията обезпечи зареждане на енергоблок № 6 от ж.к. автобусна система на други енергоблокове на станцията. Дизелгенераторите на 6-ти енергоблок бяха изключени и преведени в режим на подготвеност ", се споделя още в известието.

В началото на септември АЕЦ беше посетена от задача на МААЕ, ръководена от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси. Организацията разгласява финален отчет, призоваващ за преустановяване на обстрела на станцията и покрайнините й, защото това може да повреди сериозно съоръжение и да освободи радиоактивни материали по безграничен метод. В момента на станцията работят двама представители на МААЕ.

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър покрай Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и конфигурирана мощ. От март той е под защитата на съветските военни. Въоръжените сили на Украйна постоянно нанасят артилерийски удари по Енергодар и в региона на атомната електроцентрала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР