Украинските власти започнаха да блокират и изземват активите на Газпром

...
Украинските власти започнаха да блокират и изземват активите на Газпром
Коментари Харесай

Украйна започна арест на активи на Газпром в страната

Украинските управляващи започнаха да блокират и изземват активите на Газпром на територията на страната заради неспазване от страна на съветската компания на присъдата на Стокхолмския трибунал по директния спор с Нафтогаз. Това се оповестява на уеб страницата на държавното управление в Киев.

" Започна описването и арестуването на активи, принадлежащи на Газпром в Украйна ", се споделя в известието. Процедурите за осъществяване на тези ограничения се реализират от Департамента за държавна изпълнителна работа към Министерството на правораздаването на страната.

В лист на отнеманите активи е имуществото на фирмите " Газпром продажби Украйна ", " Международен консорциум за ръководство и развиване на газопреносната система на Украйна ", скъпите бумаги на ОАО «Институт ЮЖНИИГИПРОГАЗ " и АО " Газтранзит ".

Акциите на тези сдружения ще бъдат продадени на открити търгове, се показва в уеб страницата на държавното управление.

В известието се отбелязва, че за оценката за цената на отнетото имущество ще бъде привлечена компанията " Украинска експертна група " па». По нейни данни единствено цената на акциите на АО " Газтранзит " е за 630,7 млн. украински гривни (1,3 милиарда рубли, към 19 млн. евро.).

На 7 март, осведоми организация РБК, украинският министър председател Владимир Гройсман разпореди на Министерството на правораздаването да координира работата си с Нафтога " за допустимо лишаване на активите на Газпром в страната, в случай че съветската компания не се съобрази с присъдата на Стокхолм арбитражния съд.

Той акцентира също, че Газпром също би трябвало да съблюдава условията на антимонополния орган на Украйна и решенията на украинските съдилища.

Антимонополният комитет на Украйна януари 2016 година, призна Газпром за отговорен в корист с монополно състояние на пазара на природен газ в страната и наложи санкция от 86 милиарда гривна, като сумата се удвои поради наказателни лихви за година. Украински съд удостовери законността на това решение.

В края на февруари Стокхолмският трибунал задължи Газпром да заплати на Нафтогаз 4,63 милиарда $ за несъблюдение на контракта за пренос на газ през страната. Украинската компания от своя страна би трябвало да заплати на съветската $2,650 милиарда за нейни отговорности към Газпром.

Газпром отхвърля на този стадий да изпъни решението на съда и разгласи, че ще го апелира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР