Украинските власти имат намерение да купят за армията през тази

...
Украинските власти имат намерение да купят за армията през тази
Коментари Харесай

По 10 хил. свалени украински дрона на месец – какво още се научи руската армия за година

Украинските управляващи имат желание да купят за армията през тази година 200 хиляди дрона от разнообразни видове, заяви за CNN ръководителят на службата за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна Юрий Шчигол. Министърът на цифровата промяна на Украйна Михаил Федоров сподели в същия репортаж, че страната се нуждае от " десетки хиляди " FPV дронове (First Person View) на месец. Именно тези апарати основали " повратна точка " в интерес на Украйна.

Огромният брой, за който приказват формалните лица, може да звучи смайващо, само че не по-малко от заключението на английски анализатори, че " загубите на украински безпилотни летателни апарати остават на равнище почти 10 хиляди на месец. "

Твърдението се съдържа в отчет, публикуван през май от лондонския Кралски институт за стратегически проучвания, обобщаващ какво е демонстрирала съветската войска до момента във войната, на какво се е научила и къде остава със недостатъци.

В " Месомелачка: Руската тактичност през втората година от нашествието ѝ в Украйна " се споделя, че украинските дронове стават жертва на умеенето на съперника да води електронна война. През предходната година е записана извънредно висока компактност на системите за радиоелектронна битка (РЕБ) в Донбас - почти една съществена система на всеки 10 км от фронта, нормално ситуирана на почти 7 км от фронтовата линия.

Особено ефикасни са системите " Шиповник аэро ", тъй като мъчно се откриват и може в допълнение да " замъглят " профила си, като имитират този на други излъчватели и информационни устройства. Руската войска също продължава необятно потребление на навигационните разстройства в бойната зона като форма на електроника, споделят създателите Джак Уотлинк и Ник Ренълдс. Интересното е, допълват те, че тези платформи нормално са ориентирани към управление и поразяване на дронове, само че командващите ги демонстрират най-малък интерес към синхронизирането с други бойни дейности.

 По 10 хиляди свалени украински дрона на месец – какво още се научи съветската войска за година
© Reuters

Уотлинк и Ренълд акцентират, че данните, които са събрали, не е наложително да подхождат на картината по цялата дължина на фронта и от самото начало. Но те показват, че друга сполучлива функционалност на съветските войски за РЕБ е прихващането и декодирането на украински военни връзки, в което са се оказали " доста способни ". В един от цитираните случаи украинските войски са комуникирали с радиостанции Motorola с 256-битово криптиране, само че наподобява, че руснаците са съумели да уловят и дешифрират тези излъчвания в съвсем действително време (най-вероятно посредством системата Торн-МДМ).

Трето преимущество, с което разполагат съветски елементи, е че може да достави с РЕБ устройства до равнище взвод (но от главните и квалифицирани части), в това число ориентирани смутители на сигнали, " решетки " за преодоляване на сигнала за командване на украински дронове, генериране на огромен брой подправени профили на съветски дронове, основаване фалшификати на сигнали от наземни контролни станции и други

В действителността сходни преимущества се понижават от метода, по който водят война съветските сухопътни елементи, се споделя в отчета.

Русия стартира войната с механизирани тактически бойни групи (а не на по-високото равнище от батальони, дивизии, армии, както десетилетие наред са тренирали) с пехота, танкове, артилерия и други детайли. Но тези групи даже не бяха комплектовани изцяло с хора, частите не бяха сработени и нямаха потенциал за съчетание на детайлите за осъществяване на дилемите. Затова, с е споделя в отчета, командването отговори на оперативните провокации с нещо, което го няма кодифицирано - четири вида пехотни елементи за офанзивни и отбранителни дейности: Линейните и профилираните са общоприети мобилизирани и подготвени военни, което не са профилирани (за разлика от атакуващите) в нападателни дейности и по тази причина извършват главно поддържаща роля, в това число да укрепват отбранителните позиции.

Атакуващите подхождат на така наречен лека пехота на НАТО - опитни и с разнообразни видове въоръжение. Спестяват им се рутинни задания в армията (копаене на окопи и уреди, например), с цел да са с висок и нападателен дух и добра форма. Такива са въздушно-десантните войски, само че освен, тъй като детайли от частните като армии " Вагнер " (там са вербувани някогашни професионални военни, освен пандизчии и доброволци) също да употребявани с такива задания.

Преди всички тях в пердах влиза съветската пехота за еднократна приложимост - фундаментално друга и запълвана от три съществени източника: Тези войски в началото са били образувани в роти от по 60 души, само че по-късно са сведени до взводове от по 15 души с леко въоръжение. Украинските войски оповестяват, че те постоянно наподобяват като под въздействието на амфетамини или други наркотични субстанции, като са конфискувани движимости от бойното поле, които демонстрират, че те нормално се одобряват в течна форма, се споделя в отчета.

 Рекламен афиш на съветската войска до един от блоковете в Москва, ударен от дрон преди няколко дни.
© Reuters

Рекламен афиш на съветската войска до един от блоковете в Москва, ударен от дрон преди няколко дни.

Как нападна съветската войска

В офанзивата първа се пуска пехота за еднократна приложимост. Често ги разказват " човешка вълна ", само че действително няма плътна централизация на пехота, провеждаща нахлуване, а по-скоро екипи (обикновено не повече от един два) от двама до петима души, напредващи, до момента в който има контакт с украинската линия и тя открие пукотевица. Тези екипи биват унищожавани, само че украинците разказват, че руснаците в тях напредват и тъй като при опит да правят отстъпка против тях откриват пукотевица от съветските линии. Целта не използването им е освен да се разкрият украинските огневи точки (т.е. имат за цел разузнаване посредством бой), само че и да се изразходват муниции, тъй като позициите би трябвало непрестанно да се пазят против още и още съветски отряди.

Ако и когато тези екипи за еднократна приложимост разкрият едва място в украинската защита, идва ред на атакуващите и профилирани съветски елементи - групи от снайперисти, артилерийски наблюдаващи и оператори на поддържащи интервенцията оръжия. Още до момента в който украинците унищожават първите " заменими " елементи на руснаците, други от същата категория са пускани след тях да копаят плитки огневи позиции по-близо до защитата на съперника. Те са за профилираните елементи, снайперски постове и места за ръководство на огъня на артилерията, способни да покриват до 2 км от фронтовата линия.

Артилерията минава в преградителен огън като подготовка на щурмовите елементи, нормално настоящи на роти и по фланга. 152-мм гаубици поддържат огнена стена, до момента в който атакуващите са на 400 м, след което стопират и в деяние влизат 122-мм гаубици, а след това - от 120 мм минохвъргачки, по-малък диаметър минохвъргачки на пехотата и гранатомети. Ако се закрепят, се изпращат линейни елементи и спомагателни войски за еднократна приложимост за подсилване на позициите, а атакуващите биват изтеглени.

 Заснети от дрон вреди от нападението на влезнали от Украйна съветски антипутински отряди на съветска територия.
© Reuters

Заснети от дрон вреди от нападението на влезнали от Украйна съветски антипутински отряди на съветска територия.

Руската теория, продължава отчетът, от дълго време подрежда на обединенията да се вкопаят допустимо най-скоро, когато спрат да се движат. Ако няма инженерна техника, те би трябвало да копаят на ръка и непрестанно да не престават да усъвършенстват позициите си за времето, през което ги заемат. В резултат на това съветските позиции постоянно включват просторен набор от добре готови бойни позиции.

След като съветските войски са заели позиция, те биват надеждно укрепени в границите на 12 часа посредством изкопаване на първите " лисичи дупки " или взривяване на по-неблагоприятния за копаене терен. После се употребяват отсечени дървета, укрепват се с бетон, където е допустимо, копаят се подправени окопи и позиции.

Като цяло тази конструкция на силите е цинично, само че в съгласие, решение на казуса, пред който са изправени руснаците. Сухопътни им войски са в положение да активизират огромен брой личен състав, само че множеството звена са небогати откъм качество и страдат от хронична липса на потенциал за образование - проблем, който е изправим.

Сегментираните задания в границите на неравномерно подготвени сили слагат надлежно неравномерно натоварване върху другите съставни елементи. Загубите измежду пехотата за еднократна приложимост са извънредно огромни. Обратно, защото профилираните войски са значително арестувани и постоянно се бият от добре готови позиции, руснаците са в положение да запазят тези бойци, като по този метод непрестанно покачват уменията им.

 Пленен съветски боец в окопа на украинска позиция край Бахмут.
© Reuters

Пленен съветски боец в окопа на украинска позиция край Бахмут.

Отбранителните позиции на съветската войска не трябва да се подценяват, в случай че тя е разполага с задоволително време да ги построи. Те нормално се състоят от две до три линии. Критично значима - и въпреки всичко най-неуловима променлива при оценката на силата на съветските военни елементи, е бойният им дух. Като цяло той е невисок, с повишаване на преследванията за дезертиране, следени случаи на изоставени ранени приятели и много неопитни младши командири, споделят създателите.

Съставът на частите рядко е в ротация и това води до забележителна отмалялост. На доктрина би трябвало изброеното да вършат съветските елементи нежни. На процедура наподобява, че те могат да понесат доста тежки удари без да се срутят при сражения. Вместо това моралните проблеми наподобява се демонстрират в неприятно съдействие вътре в частите още по-малко съдействие сред тях.

Резултатът е наклонност към срив в координацията и сплотеността при напън. Това евентуално ще накара съветските елементи да се показват по-слабо в отбрана, в случай че могат бъдат принудени да се движат или да вземат участие в динамични дейности, а не просто да се отбраняват от заети позиции.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР