Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка

...
Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка
Коментари Харесай

ISW: Кремъл все още не е изяснил кои анексирани територии са руски

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в западната част на Запорожка област и покрай Бахмут на 30 септември. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили продължиха настъпателните интервенции в посока Мелитопол (западната част на Запорожка област) и покрай Бахмут.

Руски блогъри настояват, че украинските сили са направили несполучливи наземни офанзиви покрай Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут), Роботине (10 км южно от Оригов), Новопрокоповка (13 км южно от Оригов) и Вербове (18 км югоизточно от Оригов ).

Съобщава се, че по-маргинален съветски блогър, обвързван с съветските въздушнодесантни сили, индиректно се отхвърли от изказванията от 24 септември, че украинските сили окупират половината от Вербове (18 км югоизточно от Оригов). Той съобщи на 29 септември, че детайли от 7-ма гвардейска дивизия към момента държат Вербове макар загубите.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за бойните дейности в Украйна.

Изглежда, че Кремъл към момента не е изяснил какви украински територии е анексирала Русия, което води до продължаващо комплициране измежду съветското държавно управление и окупационни чиновници година след противозаконното анексиране на окупираните територии. Руският президент Владимир Путин изнесе тирада в чест на по този начин наречения " Ден на обединяването на Донецката национална република, Луганската национална република, Запорожката и Херсонската области с Русия " на 30 септември, в която повтори шаблонната изразителност за интернационалната легитимност на противозаконните референдуми за анексиране на Русия, хипотетичната роля на Запада в започването на войната в Украйна и единството сред Русия и окупирана Украйна.

Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев разгласява карта в канала си в Telegram в чест на празника, на която целият Крим и Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области са показани като съветска територия.

Окупационната администрация на Херсонска област обаче разгласява друга карта, която демонстрира съветска територия, разпростряла се почти до актуалните фронтови линии в четирите най-скоро анексирани територии.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев двусмислено съобщи, че войната в Украйна ще продължи, до момента в който " изконните съветски територии не бъдат освободени ".

Неясното изказване на Медведев и другите карти на окупационните чиновници демонстрират, че Кремъл към момента не е изяснил какви територии твърди, че е анексирал или има намерение да анексира.

Руските сили организираха поредност от удари с дронове, ориентирани основно към област Виница в нощта на 29 против 30 септември. Украински военни източници оповестиха на 30 септември, че украинските сили са свалили 30 от 40 дрона Shahed-131/136, които съветските сили са изстреляли от окупирания Крим.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили са блъснали инфраструктурен обект във Виницка област.

Руски блогъри настояват, че съветски дронове са блъснали украински боен боеприпас покрай Калиновка (22 км северно от Виница) във Виницка област. Руски източници също настояват, че съветски дронове са блъснали украинска пристанищна инфраструктура в Одеска и Николаевска области в нощта на 29 против 30 септември.

Румънското министерство на защитата (МО) съобщи, че неговите радарни системи демонстрират допустимо неразрешено нахлуване в румънското въздушно пространство по време на съветския удар серия в нощта на 29 против 30 септември. Румънските управляващи към момента не са разпознали предметите, които може да са паднали на румънска територия.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за бойните дейности в Украйна

Руски блогъри обявиха на 30 септември, че съветското военно командване е отстранило командира на съветската 205-а мотострелкова бригада след неотдавнашно неодобрение по отношение на командването на бригадата. Същата група съветски блогъри необятно разшири известията за елементи от 205-та обособена мотострелкова бригада (49-та общовойскова войска, Южен боен окръг), които понасят обилни загуби заради несъответстваща артилерийска поддръжка и неприятно управление в Херсонското направление в края на август.

Един от съветските блогъри съобщи на 30 септември, че отстраняването на този пълководец е " необичаен случай ", в който истината и справедливостта спечелват. Отстраняването на командира допуска, че съветското ултранационалистическо отвращение към момента може да окаже напън върху съветското военно командване макар очевидния спад на сходни реакции в по-широкото съветско осведомително пространство след протеста на групата Вагнер от 24 юни.

Съобщава се, че организация с хипотетични връзки с първия заместник-началник на кабинета на съветския президент Сергей Кириенко категоризира данните на съветски интернет консуматори в опит да популяризира персонализирана информация до характерни локални групи като част от по-мащабен опит за надзор на съветското осведомително пространство. Независимият белоруски издател Vot Tak заяви на 29 септември, че съветската организация с нестопанска цел Dialog събира данни за съветски интернет консуматори и информация от съветски държавни организации, с цел да категоризира потребителите на съветските медии и по-късно да даде персонализирани разкази на съответни категории консуматори.

Руските управляващи ще активизират жители в окупирана Украйна, които имат съветски паспорти. Съветникът на украинската Херсонска регионална администрация Сергей Глан съобщи на 30 септември, че съветските управляващи са почнали да изискват от жителите на окупираните територии с съветски паспорти да отидат във военните служби за регистрация и набор за съветския наборен цикъл, който ще стартира на 1 октомври.

Хлан съобщи, че съветските управляващи заплашват цивилни с съветски паспорти, годни за военна работа, с санкции и задържане за отсъствие. ISW по-рано заяви, че съветските управляващи и окупационните администрации не престават да организират насилствена паспортизация и готовност в окупирана Украйна.

Съобщава се, че съветската войска продължава да вербува кубински жители да се бият в Украйна, евентуално като част от относително елитни въздушнодесантни формирования. Руската опозиционна медия Mobilization News съобщи на 29 септември, че Владимир Шкунов, откривател в Института по история на Руската академия на науките и член на Експертния съвет на съветското държавно управление, е вербувал осем кубински жители да се бият във войната в Украйна.

Mobilization News съобщи, че към 140 кубински жители са пристигнали в Русия през лятото на 2023 година и са се включили към 106-та дивизия VDV със седалище в град Тула, което в допълнение демонстрира, че 106-та дивизия VDV евентуално е деградирала от боевете в Украйна. Ройтерс заяви на 30 септември, че съгласно кубински новобранци има 119 кубинци, които се образоват в съветска военна база отвън град Тула и че някои кубински новобранци към този момент са в Украйна.

ISW по-рано заяви на 8 септември, че съгласно известията кубински чиновници са арестували 17 лица по обвинявания, свързани с група за трафик на хора, която е примамвала кубински мъже да служат в съветската войска.

Кубинското министерство на външните работи съобщи на 5 септември, че " Куба не играе никаква роля във войната в Украйна " и че ще " работи пламенно " против всеки, който взе участие в каквато и да е форма на трафик на хора за набиране на наемници от Куба.

Съобщава се, че съветските компании са подготвени да нарушат съветските закони по отношение на военната регистрация, с цел да задържат ИТ чиновници. Руското издание " Комерсант " заяви на 29 септември, че някои съветски компании избират да заплащат санкции за нерегистриране на чиновниците си, в сравнение с да рискуват чиновниците, изключително IT експертите, да изоставен поради условието за военна регистрация.

 

Източник News.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР