Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка

...
Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка
Коментари Харесай

ISW: Русия и Вагнер водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в западната част на Запорожка област и в региона на Бахмут на 29 септември. Руските източници настояват, че украинските сили са атакували северно от Роботине (10 км южно от Оригов) и покрай Върбове (18 км югоизточно от Оригов) и Новопрокопивка (13 км южно от Оригов) на 28 и 29 септември.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за бойните дейности в Украйна.

Руски блогъри обявиха на 29 септември, че украинските сили несполучливо са се пробвали да напреднат на изток от железопътната линия южно от Бахмут покрай Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Курдюмовка (13 км югозападно от Бахмут) и оповестиха за тежки боеве през линията Клещеевка-Андреевка-Курдюмовка.
 Украйна: Руски запаси от 15 000 бойци са блокирани до Бахмут и ще бъдат унищожени
Украйна: Руски запаси от 15 000 бойци са блокирани до Бахмут и ще бъдат унищожени

Русия продължава да се бори с пренапрегнати сили по фронта

Руското държавно управление разгласи детайлности по отношение на полугодишния наборен цикъл, който би трябвало да стартира на 1 октомври в по-голямата част от Русия, като се оповестява, че включва нелегално анексираните територии в Украйна. Руският заместник-началник на Главното организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб на съветските въоръжени сили контраадмирал Владимир Цимлянски съобщи на 29 септември, че полугодишният наборен цикъл ще стартира на 1 октомври, като се изключи някои райони на Далечния север на Русия, където наборната работа ще стартира на 1 ноември заради неприятно време.

Руският президент Владимир Путин подписа декрет на 29 септември, в който се показва, че съветската войска ще набере 130 000 военнослужещи от октомври до декември 2023 година, спрямо 147 000 военнослужещи, набрани през пролетния цикъл на наборна работа съгласно Цимлянски.

Цимлянски съобщи, че Русия няма да изпраща наборници във войната в Украйна и че наборниците ще служат 12 месеца. Той съобщи, че есенният наборен цикъл ще се организира " във всички съставни формирания на Руската федерация ", в това число в окупираните територии в Украйна съгласно голям брой съветски държавни медии.

Руските закони, които нелегално включиха украинска територия в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области към Русия през октомври 2022 година, гласят, че наборът в армията в тези територии ще стартира през 2023 година, само че съветските държавни чиновници оповестиха ден преди началото на набора напролет на 2023 година цикъл, че наборната тегоба в тези територии " няма да се прави до второ разпореждане ".

Путин се срещна с съветския заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров и някогашния пълководец на групата " Вагнер " и сегашен чиновник на Министерството на защитата (МО) Андрей Трошев на 29 септември, сигнализирайки, че Путин евентуално ще поддържа Министерството на защитата в неговите явни конкурентни старания с Руската национална Гвардия (Росгвардия) за набиране на сегашен и някогашен личен състав на групата. Путин съобщи, че на последната си среща с Трошев двамата са разискали присъединяване на Трошев във образуването на доброволчески отряди, които извършват бойни задания най-вече в Украйна.
 Путин разисква войната в Украйна с върховен пълководец на Вагнер
Путин разисква войната в Украйна с върховен пълководец на Вагнер

Срещата акцентира опита на Кремъл да покаже, че страната към този момент е поела надзор над наемническата група

Свързани с " Вагнер " източници настояват, че Трошев е напуснал след протеста от 24 юни, с цел да работи за свързаната с съветското Министерство на защитата (МО) частна военна компания Редут (ЧВК), а представителят на Кремъл Дмитрий Песков призна на 29 септември, че Трошев работи за МО.

Руски източници необятно идентифицираха доброволческите отряди, които Путин разпореди на Трошев да образува като формирования на ЧВК " Редут ".

Путин също по този начин съобщи по време на срещата си с Трошев, че Трошев поддържа връзки с някогашните си приятели, което в допълнение допуска, че Министерството на защитата се стреми да употребява връзките на Трошев с " Вагнер ".

Евкуров е следил напъните на Министерството на защитата да включи детайли на Вагнер в чужбина и евентуално е мощно зает в акцията на Министерството на защитата за набиране на личен състав на " Вагнер " за обвързваните с МО ЧВК, настоящи в Украйна.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) заяви на 29 септември, че няколкостотин някогашни бойци на " Вагнер " са се завърнали в Украйна през последните седмици или с постоянни съветски сили, или с ЧВК.

Все повече се оповестява, че личният състав на Вагнер работи дружно с Росгвардия и че Държавната дума ще прегледа препоръчан законопроект, който ще разреши на Росгвардия да образува доброволчески формирования.

Съобщава се, че сегашният пълководец Антон Елизаров (с позивна " Лотос " ) договаря с Росгвардия за присъединение на сегашен личен състав към доброволчески формирования към Росгвардия при условия, по-благоприятни за " Вагнер ".
 Премахват лагера на ЧВК
Премахват лагера на ЧВК " Вагнер " в Беларус?

Ройтерс преглежда сателитни изображения

Руски вътрешен източник твърди, че детайли от контингента  в Беларус не желаят да подписват контракти и вместо това възнамеряват да се причислят към напъните на беларуския президент Александър Лукашенко да сътвори основана в Беларус ЧВК за бойци под командването на Вагнер пълководец с позивна " Брест ".

Очевидната автоцензура в по-широкото съветско осведомително пространство евентуално е отворила вратата за някои маргинални детайли да подлагат на критика непосредствено и да спекулират за висшите съветски военни командири без отпор. Съобщава се, че маргинален съветски блогър, обвързван с съветските въздушнодесантни сили, неотдавна съобщи, че съветският шеф на Генералния щаб и общоприет пълководец на театъра на армията военачалник Валери Герасимов е отстранил командващия генерал-полковник Михаил Теплински като заместник-командващ в Украйна и нито един съветски източник не е предложил изказвания, съответстващи на този до скоро.

ISW няма самостоятелен метод да ревизира изказванията и спекулациите на каналите и по никакъв метод не е подготвен да реши, че ролята на Теплински се е трансформирала, само че появяването и разпространяването на сходни изказвания, въпреки и лимитирани сега, в съветското осведомително пространство е видимо на фона на тази необикновена Руска осведомителна среда.
 ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта
ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

Украйна напредва по няколко посоки против съветските окупатори

Отговорът на по-широкото съветско осведомително пространство на маргиналните изказвания за ролята на Теплински във войната в Украйна може да предвещава повратна точка в полемиките за съветското военно командване. Руски вътрешен източник, който разгласява ежемесечни описи на по този начин наречения " боен кабинет " на съветския президент, по-специално изключи Теплински от техния септемврийски лист.

Маргиналният съветски блогър се оплака, че Теплински не се появява в този лист за първи път, откогато беше прибавен през април 2023 година

Изключването му от листата на " военния кабинет " е в сходство с изказванието на маргиналния съветски милблогър от 22 септември, че Герасимов е отстранил Теплински от отговорностите му като заместник-командващ в Украйна.

Русия облекчава паспортния надзор на украински жители, напускащи и влизащи в Русия, евентуално в опит да опрости придвижването на украински жители в Русия. Руският президент Владимир Путин подписа на 29 септември закон, който разрешава на украинските жители да влизат или напущат Русия без съветска виза и с годен или изминал вътрешен или чуждестранен паспорт.

Новите условия влязоха в действие със задна дата от 1 януари 2023 година, когато изтече безвизовият режим сред съветски и украински жители от 1997 година

Служители на съветската окупационна администрация не престават принудително да депортират деца от окупирана Украйна в Русия . Министерството на труда и обществената политика на окупационната администрация на Херсонска област съобщи на 28 септември, че съветският сенатор за окупираната Херсонска област Константин Басюк и окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо са организирали " туристическо пътешестване " за 20 деца и неустановен брой възрастни от окупираната Херсонска област до Владивосток, Приморски край, за неизяснен интервал от време.
 Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца
Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца

Към 18 септември 2023 година 1231 деца към момента се търсят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР