Украинските режисьори, включени в програмата на 56-ия филмов фестивал в

...
Украинските режисьори, включени в програмата на 56-ия филмов фестивал в
Коментари Харесай

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

Украинските режисьори, включени в програмата на 56-ия кино фестивал в Карлови Вари, който стартира в петък, атакуваха форума поради присъединяване на съветски филм. В писмо до артистичния шеф Карел Ох те настояха, че управлението на феста е престъпило обещанието си да не приветства филми, свързани с съветското държавно управление. Писмото е подписано от екипите на " Памфир " на режисьора Дмитро Сухотилки-Собчук, " Пеперудено зрение " на Максим Наконечни и " Отражение " на Валентин Васянович. Причина за гнева на украинските кинематографисти е включването в селекцията на " Капитан Волкогонов избяга ", филм на режисьорското дуо Наташа Меркулова и Алексей Чупов, показан и на Венецианкия кинофестивал предишния септември. Филмът е основан с държавна финансова поддръжка. " Прожектирането на който и да е филм, финансиран от съветското Министерство на културата, в разгара на войната ще почисти имиджа на Путиновия режим и е го направи по-силен " - се споделя в обръщението - " давайки опция на съветската пропагандна машина да получи поддръжка от Европа в миг, когато съветската войска избива хиляди почтени, унищожава градове и дружно с тях - техните библиотеки, учебни заведения и монументи, пробвайки се да заличи изцяло украинската просвета. "

Филмовите дейци приканват влиятелния чешки кинофестивал да " приключи всякакво съдействие с хора и институции, непосредствено или косвено подкрепяни от съветското държавно управление. "

По-рано тази година от Карлови Вари осъдиха експанзията в Украйна, само че се дистанцираха от апелите за цялостен протест на съветската просвета. Тогава уредниците на най-престижния кинофестивал в Източна Европа подчертаха, че " постоянно са подкрепяли артистичната " независимост на изложение " и че желаят фестивалът да остане " отворен за актьори, чиято работа и социална позиция застава зад демократичните полезности и правила. " Фестът се аргументира, че доста съветски кинодейци от дълго време подлагат на критика обстановката в Русия и формалната държавна политика, и даже са били преследвани за своите възгледи. 

Официалният отговор на управлението на фестивала се забави с ден. " Внимателно следим обстановката във вашата страна през цялото време на съветската военна експанзия и напълно съчувстваме на жителите на Украйна ", се споделя в него. От Карлови Вари напомнят, че Чехия е приела близо 400 000 бежанци, а министър председателят Петр Фиала е бил един от първите европейски политици, посетили Киев след нашествието. Фестивалът обаче изрично отхвърля да смъкна от програмата " Капитан Волкогонов избяга ", чието деяние се развива през 1938 година, защото съгласно селекционерите на фестивала в него се съдържат явни паралели с днешно време. " Вярвам, че филмът предлага пояснения по какъв начин манипулативните дейности на един тираничен водач могат да повлияят съзнанието на болшинството, да измислят врагове на режима и безмилостно да ги унищожават, и по какъв начин тези дейности могат да доведат до национална злополука ", споделят още президентът на KVIFF Иржи Бартошка, изпълнителният шеф Кшищоф Муха и артистичният шеф Карел Ох. 

56-ият фестивал в Карлови Вари ще се организира от 1 до 9 юли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР