Украинските гривни нямат почти никаква стойност в Европа и обмяната

...
Украинските гривни нямат почти никаква стойност в Европа и обмяната
Коментари Харесай

Как се справят украинските бежанци с парите?


Украинските гривни нямат съвсем никаква стойност в Европа и обмяната им е невъзможна. Бежанците не могат да разчитат изключително и на украинските си банкови карти, само че най-малко могат безпроблемно да си открият нови сметки.

Уте Тайс от община Зелтерс в немската провинция Хесен е приела в дома си голям брой бежанци от Украйна, на които е съдействала да си открият банкови сметки. Без нейната помощ новопристигналите мъчно биха се справили сами.

За откриването на нова сметка е трябвало да бъде показана адресна регистрация и документ за идентичност. " Това, че украинските паспорти са освен на кирилица, само че и на латиница, ни улесни доста ", споделя Тайс. Тя прецизира, че бежанците се нуждаят от нови банкови сметки, с цел да могат по тях да получават обществени помощи, а след време вероятно и заплата.

Сметките се откриват по облекчена процедура

Досега сме разкрили към 50 банкови сметки на украинци, споделя за " Тагесшау " Кристине Бройнхе от клона на банката Sparkasse в град Лимбург, провинция Хесен. За да могат чиновниците да работят по-бързо, са получили копие на образцов паспорт - с цел да се ориентират къде да търсят номера на персоналния документ, рождената дата и мястото на раждане, споделя Бройнхе. Тя добавя, че в това време към този момент се признават и персоналните карти на украинските бежанци.
Редакцията предлага
" Благодарни сме на Службата за финансов контрол BaFin за това, че облекчи бюрократичната процедура и разреши откриването на банкови сметки да става и с персонална карта ", споделя банковият управител Хелмут Шлевайс. Това е значимо, тъй като в доста случаи бежанците пътуват без задгранични паспорти. Много нови сметки на бежанци от Украйна разкриват и редица частни банки, като Commerzbank и Deutsche Bank.

Месечните такси са разнообразни

В случая става въпрос за базисни банкови сметки, по които могат да постъпват пари или от които могат да се превеждат пари. Бягащите от войната в Украйна имат право да разкриват такива сметки, само че единствено при показване на документ за идентичност - украински чуждестранен паспорт или персонална карта, изяснява говорителката на Германския банков съюз Силви Ерно. Адресна регистрация не е безусловно нужна - задоволително е посочването на адрес за преписка.

Таксата за обслужването на сметката е друга в другите банки: в Commerzbank и в Deutsche Bank услугата се дава гратис, до момента в който Sparkasse изисква месечна такса от 6,50 веро.

Банките не желаят украински пари

Но даже да се снабдят със сметка, бежанците не могат да внесат в нея украински пари в брой. Това е голям проблем, удостоверява Щефан Реске от Ронсхаузен, който е приютил в дома си майка с дете от Киев. " Първото, от което се заинтересуваха по пътя насам с колата, беше по какъв начин могат да обменят парите в брой, които носят. " Реске в началото бил оптимист, само че в това време е получил отводи от всички банки, към които се е обърнал.

Принципно има законен обменен курс на украинската гривна, въпреки тя да се равнява единствено на няколко цента, само че в действителност с тази валута въобще не се търгува, споделя пред " Тагесшау " представителят на Reisebank Рюдигер Шмит. " Тези пари в действителност са без каквато и да било стойност за нас, защото не можем да ги продадем на интернационалните търговски банки ", коментира той.

Призиви за общоевропейско решение

В момента никой не може да обмени украинската си валута в Централната банка на Украйна, споделят от Германския банков съюз. Има потребност от общоевропейско решение, по което сега работят взаимно Европейската комисия и Европейската централна банка, допълват от организацията.

Теоретично украинските бежанци биха могли да теглят пари в Германия със своите украински банкови карти. " Но това ще е допустимо единствено до тогава, до момента в който съответната банка в Украйна е в положение да отвърне и да допусне транзакцията ", коментира Силви Ерно. Ако предвид на настоящата обстановка в Украйна банката бъде затворена, тегленето на пари в чужбина несъмнено ще стане комплицирано.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Украйна: хиляди търсят избавление в Европейски Съюз
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР