Украинските доставки на зърно през новия черноморски коридор могат да

...
Украинските доставки на зърно през новия черноморски коридор могат да
Коментари Харесай

Украйна се надява да изнесе поне 1 млн. тона зърно през новия черноморски коридор през октомври

Украинските доставки на зърно през новия черноморски кулоар могат да надвишат 1 милион метрични тона през октомври . Това каза украинският заместител министър на земеделието Тарас Висоцки, представен от Ройтерс. 

" Ситуацията се усъвършенства, като през септември и първата половина на октомври към този момент са изнесени 700 000 тона зърно, а до края на октомври може да има износ от 1 милион тона и повече ", съобщи той в ефира на националната телевизия. 

Украйна пусна " филантропичен кулоар " за кораби за африканските и азиатските пазари, с цел да заобиколи блокадата, откакто Русия се отдръпна това лято от зърнената договорка, гарантираща износа на украинско зърно по време на войната.

Високопоставен чиновник на земеделско министерство съобщи по-късно, че се обмисля потреблението на маршрута за доставки на зърно. 

Украинските управляващи оповестиха, че общо 1,5 милиона тона товари са били експортирани през новия кулоар от края на август, когато той проработи.

Източници от украинското мореплаване оповестиха, че над 40 товарни кораба са влезнали в коридора до момента.

Украинските аграрни производители оповестиха тази седмица, че новият маршрут ще разреши износа на до 2,5 милиона тона хранителни артикули месечно, което съвсем компенсира въздействието на решението на Русия да напусне зърнената договорка, подписана под егидата на Организация на обединените нации.

Сделката се провали през юли, когато Москва разгласи, че към този момент не я признава, защото настояванията й глобите върху съветското зърно и торовете да бъдат вдигнати, не са изпълнени.

Украинското земеделско министерство заяви през вчерашния ден, че износът на зърно се е намалил до 8,56 милиона тона за пазарния сезон 2023/24 година към 24 октомври. Ведомството не даде сравнителни данни, само че разгласи, че Украйна е изнесла 12,34 милиона тона зърно до 28 октомври предходната година. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР