Украинската тенисистка Леся Цуренко призна, че зад оттеглянето ѝ от

...
Украинската тенисистка Леся Цуренко призна, че зад оттеглянето ѝ от
Коментари Харесай

Психическият срив на Цуренко: война, липса на подкрепа и „шокиращ Стив Саймън“


Украинската тенисистка Леся Цуренко призна, че зад отдръпването ѝ от присъединяване на WTA 1000 шампионата в Индиън Уелс стои душевен срив. Световната №95 трябваше да играе против Арина Сабаленка, само че въобще не излезе за срещата. Впоследствие в WhatsApp чат тя споделила с нейни сънародници и сътрудници, че менталните ѝ проблеми са вследствие на среща с изпълнителния шеф на WTA Стив Саймън.

Цуренко е останала разочарована от „ неналичието на схващане и поддръжка “ в сложен миг за нея и страната ѝ. Акцентите от срещата ѝ със Саймън след това станаха и публично притежание.

„ Сринах се душевен. Имах паник офанзива, не можех да вдишвам. Преди няколко дни разговарях с изпълнителния шеф на WTA Стив Саймън и бяха шокирана от това, което ми сподели. Чувствах се душевен зле още в предходния мач против Векич, беше ми доста мъчно, само че през днешния ден стана още по-зле. Не можех да се събера. Имах паник офанзива, когато трябваше да изляза. Надявам се да се възстановя и да съм повече готова за идващия шампионат “ – споделя Цуренко.

Тя изясни и какво се е случило на срещата ѝ със Саймън:

„ Поставих под въпрос качеството на тенис топките в Монтерей. Много играчи се оплакаха от болки в китките, лактите и раменете. Аз също не довърших дуела си. Освен това, Стив Саймън изрази пред мен увереността си, че спортисти от Русия и Беларус ще се завърнат на олимпийските игри и ще стане тъкмо това, което с тениса сега. Каза ми, че е значимо олимпийските правила да не се нарушават. И това ще покаже на всички, че имат еднакъв късмет да се състезават на Игрите “.

Украйна първа разгласи, че готви протест на олимпийските игри. Това се случи, откакто МОК заяви, че ще „ изследва опцията “ да разреши на съветските и беларуските спортисти да се състезават в Париж под безпристрастен байрак, като добави, че „ никой състезател не би трябвало да бъде възпрепятстван да се състезава единствено поради паспорта си “.

Вече публично срещу присъединяване на Русия и Беларус се оповестиха трите балтийски републики: Литва, Латвия и Естония. Това направиха и от петте олимпийски комитета в скандинавския район: Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия.

Леся Цуренко счита, че изпълнителният шеф на WTA въобще не демонстрира схващане в обстановката.

„ Попитах го дали осъзнава, че ми споделя всичко това в миг, когато има война против страната ми и той сподели, че това е неговото мнение. Добави, че в случай че е бил на мое място, е щял да се усеща извънредно. Не подкрепял войната, само че в случай че тенисисти от Русия и Беларус я подкрепяли, това е тяхно мнение, което не би трябвало да ме разстройва “.

Украинската тенисистка прибавя, че на Australian Open уредниците са присъединили храна и гостолюбие за сънародниците ѝ, поемайки огромна част от разноските, като това включвало и оставане на играчите в Мелбърн за по-дълго време, освен по време на шампионата, тъй като не всички има къде да се приберат.

„ Играчите безусловно са останали без дом. Никгоа не сме имали сходна поддръжка от WTA. Попитах за това, а Стив Саймън ми сподели, че ще продължи а следи обстановката, което за мен значи, че няма да има помощ, както беше и предходната година “ – споделя Цуренко.

„ Целият диалог ме остави в потрес. Опитах се да възприема цялата информация, само че се сринах душевен. Всички се усещат по този начин и са шокирани. Дори не мисля, че сходни неща би трябвало да се изясняват. Толкова е необичайно и мъчително. Поискахме конферентен диалог с Борда на шефовете по отношение на това по какъв начин може някой да бъде водач, а да се държи по сходен метод. Искаме да разберем дали нашите права са предпазени или не “ – приключва Цуренко.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Café: една седмица в „ Рая на тениса “
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР