Украинската компания Нафтогаз обяви технически фалит поради изтичане на срока

...
Украинската компания Нафтогаз обяви технически фалит поради изтичане на срока
Коментари Харесай

Нафтогаз обяви фалит по еврооблигациите

Украинската компания " Нафтогаз " разгласи механически банкрут заради приключване на периода на заплащанията към притежателите на еврооблигации. " Правителството изпадна в несъстоятелност по еврооблигациите на " Нафтогаз ". Днес, 26 юли 2022 година, изтече срокът на заплащанията на НАК " Нафтогаз " към притежателите на еврооблигации ", се споделя в изказване на компанията, оповестено в канала ѝ в Telegram.

Украинският кабинет на министрите " не е дал позволение на чиновниците на " Нафтогаз " да изпълнят отговорностите си към притежателите на еврооблигации за осъществяване на нужните заплащания за погашение на главницата и лихвите (за емисията от 2022 г.) и лихвите (за емисията от 2024 г.). По този метод, както акцентира компанията, " държавното управление не е изпълнило отговорностите си по еврооблигациите на " Нафтогаз Украйна ".

Европейски Съюз понижава потреблението на газ с 15% до март 2023 година

Компанията също по този начин означи, че " откакто неизпълнението на еврооблигациите на процедура лиши " Нафтогаз " от достъп до интернационалния финансов пазар, със възбраната си за тяхното заплащане кабинетът на министрите на Украйна в действителност пое цялата отговорност за набирането на средства, нужни за вноса на природен газ за отоплителния сезон 2022/2023 година ".

По-рано " Нафтогаз " съобщи, че възнамерява още веднъж да изиска от кредиторите да отсрочат заплащанията по еврооблигациите с две години, защото националното държавно управление не е постигнало единодушие по отношение на разпределението на средствата за погашение на дълга.

" Нафтогаз " се обърна към кредиторите на 12 юли с молба да отсрочат заплащанията по 335, 600 и 500 млн. $ от еврооблигациите с падеж надлежно през 2022, 2024 и 2026 година На 15 юли интернационалната рейтингова организация Fitch намали дълготрайния рейтинг за несъблюдение на отговорностите на " Нафтогаз " до прелиминарен " С ". Понижаването на рейтинга се дължи и на обстоятелството, че компанията изиска от вложителите да отсрочат заплащанията по еврооблигациите ѝ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР