Тази седмица всички водещи акции на луксозни компании в Европа

...
Тази седмица всички водещи акции на луксозни компании в Европа
Коментари Харесай

Пазарът на луксозни стоки в Европа има проблем, идващ от далеч

Тази седмица всички водещи акции на първокласни компании в Европа означиха закъснение на растежа в резултатите си за първото тримесечие. Индексът Stoxx Europe Luxury 10 (STXLUXP), който се състои от 10 компании като LVMH, Hermes и Kering, се намалява с 2% на месечна база. Причината за това се крие в Съединени американски щати и Азия, оповестява Euronews.

Повечето интернационалните компании на първокласни артикули регистрираха негативно влияние от отслабеното потребителско търсене в Азия и изключително в Китай. Очаква се тази година този бранш да остане в застой заради бавното възобновяване на китайската стопанска система. На този декор различен главен пазар на първокласни артикули - Съединени американски щати, също алармира за закъснение на потребителските разноски поради високите лихвени проценти.

Най-големият конгломерат за първокласни артикули LVMH регистрира доходи за първото тримесечие в размер на 20,7 милиарда евро, което е спад от 2% на годишна база, дължащ се главно на 6% намаляване на приходите в Азия.

Въпреки че облагата в Япония е скочила с 32%, продажбите са били подтиквани главно от китайските туристи. Компанията отбелязва, че продажбите в подразделението за вино и спиртни питиета са били наранени от отслабените потребителски разноски в Съединени американски щати, което е довело до спад на сегмента с 16% през първото тримесечие.
 Снимка 528813
Източник:

Собственикът на Gucci - Kering, се показва най-зле измежду съставените елементи на Stoxx luxury 10, като цената му се е намалила с 18% от началото на годината. Компанията означи 11% годишен спад на продажбите през първото тримесечие и предизвести за евентуално намаляване от 40% до 45% през първата половина на 2024 година
 Gucci, Ikea, Nestle, Dacia или кои са скъпите марки в Европа
Gucci, Ikea, Nestle, Dacia или кои са скъпите марки в Европа

Две от тях попадат в топ 20 на най-ценните марки в света

Случващото се с LVMH и Kering отразява по-тежките световни макропредизвикателства, с които се сблъскват първокласните групи - равнене на потребителските условия в Китай и омекотяване на разноските в Съединени американски щати. Според отчет на Bain & Company, китайският пазар на първокласни артикули през 2024-а се чака да резервира сходна наклонност като тази предходната година. А това може да докара до " едноцифрен ритъм на напредък ".
 Луксозната империя LVMH на Бернар Арно, която му донесе купата на най-богатия човек в света
Луксозната империя LVMH на Бернар Арно, която му донесе купата на най-богатия човек в света

Рекордната 2023 година за първокласната империя на Арно LVMH си проличава и по нарастване на положението му

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР