Украинската армия вече използва касетъчните боеприпаси на фронта, които бяха

...
Украинската армия вече използва касетъчните боеприпаси на фронта, които бяха
Коментари Харесай

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Украинската войска към този момент употребява касетъчните муниции на фронта, които бяха доставени от Съединените щати, сподели Джон Кърби , представител на Белия дом по националната сигурност, пред кореспонденти във Вашингтон, предава Си Ен Ен. Той похвали украинците за ефикасното потребление на тези муниции в контранастъплението им против съветската инвазия.

" Получихме някои първични мнения от украинците и те ги употребяват много дейно ", Кърби съобщи пред кореспонденти.

" Те ги употребяват по подобаващ метод, те ги употребяват дейно ", подчерта Кърби.

Въпреки че касетъчните бомби са неразрешени от голям брой страни и се срещат с опълчване от доста съдружници и филантропични групи заради опасности свързани с тяхната приложимост, потреблението им на бойното поле не нарушава интернационалното право. Все отново, потреблението им в обитаеми места се смята за военно закононарушение.

Украйна приветства решението на администрацията на президента Байдън да даде тези оръжия, защото има нужда от по-ефективно оръжие, с цел да се опълчи на съветската експанзия.
 Украйна към този момент употребява касетъчните муниции на фронта
Украйна към този момент употребява касетъчните муниции на фронта

Потвърждение от Съединени американски щати

Какво съставлява касетъчният арсенал?

Касетъчният арсенал е тип експлозив, който се отваря във въздуха и освобождава по-малки бомби в необятна област. Бомбите са предопределени да унищожават танкове и съоръжение, както и войски, поразявайки няколко цели по едно и също време.

Боеприпасите се изстрелват от същите артилерийски оръжия, които западните съдружници към този момент са дали на Украйна за войната - като гаубици - и видът касетъчни муниции, които Съединени американски щати изпращат, се базира на общ 155-милиметров снаряд, който към този момент се употребява необятно на бойното поле.

Тъй като касетъчните бомби освобождават доста дребни бомбички в необятна област, те съставляват риск за цивилните както по време на офанзиви, по този начин и по-късно. Кацнали неексплодирали бомби се трансформират в мини които могат да убият или осакатят цивилни и/или непреднамерени цели дълго след края на спора. 

Основната касетъчна бомба е формирана от куха обвивка и съдържа от две до повече от 2000 по-малки бомби. Някои модели имат дозатори, които се задържат от самолета след изхвърляне на боеприпасите. Изхвърлените бомби могат да бъдат оборудвани с дребни парашутни, които забавят тяхното намаляване, позволявайки на самолета да се отдалечи от зоната на гърмежа при офанзиви на ниска височина.
 Резников: Украйна ще употребява касетъчните муниции да освободи окупираните територии
Резников: Украйна ще употребява касетъчните муниции да освободи окупираните територии

Касетъчните муниции са неразрешени от повече от 100 страни

В предходни спорове касетъчните муниции са имали висок % на нередовност , което значи, че хиляди от по-малките неексплодирали бомби са останали и са убивали и осакатявали хора десетилетия по-късно. За финален път Съединени американски щати използваха касетъчните си муниции в борба в Ирак през 2003 година, като по-късно взеха решение да не продължат да ги употребяват, защото спорът се измести в по-градски среди с по-гъсто цивилно население.

Бригаден военачалник Пат Райдър - прессекретарят на Пентагона изясни, че Министерството на защитата на Съединени американски щати разполага с " голям брой разновидности " на боеприпасите и " тези, които обмисляме да предоставим, няма да включват по-стари разновидности с [неексплодиращи] равнища, които са по-високи от 2,35 % ".

Касетъчните муниции са неразрешени за народи, които са утвърдили Конвенцията за касетъчните муниции, призната в Дъблин, Ирландия, през май 2008 година Конвенцията влезе в действие и стана обвързващо интернационално право при утвърждението на страните на 1 август 2010 година, шест месеца откакто беше утвърдена от 30 страни. Към 10 февруари 2022 година общо 123 страни са се включили към Конвенцията.

Съединени американски щати, Русия и Украйна не са подписали съглашението.

В предишното касетъчните бомби са били употребявани в разнообразни спорове по света, в това число в Афганистан, Ливан, Сирия и Йемен. Техните дълготрайни последствия и евентуално влияние върху цивилното население са подчертани от правозащитните организации, които приканват за прецизно съблюдаване на интернационалното право при потреблението на тези оръжия.
 Съединени американски щати не съумяха да открият придвижването на американски оръжия, изпратени в Украйна
Съединени американски щати не съумяха да открият придвижването на американски оръжия, изпратени в Украйна

Проверка на Пентагона откри липса на подобаващ надзор и наблюдаване при даването на военна помощ за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР