Ухан. Разпространението на вируса от хранителния пазар в Ухан все

...
Ухан. Разпространението на вируса от хранителния пазар в Ухан все
Коментари Харесай

London Evening Standard: СЗО смята пазара в Ухан за най-вероятното място на зараждане на пандемията

Ухан. Разпространението на вируса от хранителния пазар в Ухан към момента е най-вероятната версия за възникването на пандемията от COVID-19, написа London Evening Standard, като цитира думите на представителите на делегацията на Световната здравна организация (СЗО). На брифинг в мозъчния концерн Chatham House четирима учени, които се причислиха към екип от специалисти по-рано тази година, обявиха, че не са намерили доказателства за теориите за лабораторния генезис на вируса. Експертите настояват също, че няма причина да се упреква Китай в съзнателно разпространяване на вируса.

Зоологът Питър Дасзак, президент на EcoHealth Alliance, неправителствена организация за проучване на фокални инфекциозни болести, съобщи, че екипът му е разкрил допустима връзка сред пазарите в Ухан и районите, където при прилепите е открит вирус, сходен на COVID-19. Според него учените от СЗО и техните китайски сътрудници са се насочили към версията, че коронавирусът първо се е предал на домашни и селскостопански животни, а по-късно е пристигнал на пазара в Ухан. Дасзак има вяра, че подобен сюжет безапелационно демонстрира метода, по който вирусът от дивата природа може да стигне до хора или животни и да се окаже на пазара.

В публикацията се отбелязва, че учените не са намерили никакво удостоверение на теориите за приключването на ковид от три вирусологични лаборатории в Ухан, до които са получили достъп. Вирусологът Марион Копманс, която управлява медицинския център на университета „ Еразъм “ в Ротердам, съобщи, че специалистите на СЗО са разискали с китайските си сътрудници проучвателен планове, проучвателен стратегии, спецификата на работата на организациите и по какъв начин те наблюдават здравето на личния състав. Въз основа на тези данни специалистите стигат до заключението, че появяването на пандемия вследствие на лабораторен случай е „ извънредно малко евентуална “. Копманс прикани поддръжниците на разнообразни различни теории за произхода на ковид да дават доказателства, че СЗО се ангажира да направи обзор. „ В нашата работа ние разчитаме не на спекулации, а на лични наблюдения “, акцентира вирусологът.

Питър Дасзак упрекна фракции, които пропагандират антикитайски тайни теории за техните политически цели (особено Доналд Тръмп), че „ съкрушават “ науката. Зоологът изясни, че експертите не са могли да стигнат до Китай в продължение на една година, макар че въпреки всичко са съумели да работят на място с китайските си сътрудници и до момента да намерят отговори на въпроса по какъв начин е почнала пандемията, написа Evening Standard.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР