Уганда потвърди смъртта на здравен работник от ебола, с което

...
Уганда потвърди смъртта на здравен работник от ебола, с което
Коментари Харесай

Лекар почина от Ебола в Уганда, расте броят на жертвите на вируса

Уганда удостовери гибелта на здравен служащ от ебола, с което общият брой на смъртните случаи от мощно заразния вирус доближи 10.
Преди две седмици държавното управление в страната публично удостовери първото огнище на вируса.
58-годишна анестезиоложка е умряла рано тази заран, удостовери министърът на опазването на здравето Джейн Рут Асенг Осеро.
„ Покойната Маргарет е четвъртият здравен служащ, който умира в актуалната зараза от Ебола “, написа министърът в Twitter. Първите трима починали медицински лица са танзанийски доктор, здравен помощник и акушерка.
С това общият брой на смъртните случаи от ебола, регистрирани в източноафриканската нация, е 43.
Уганда разгласи първи смъртен случай от ебола от 2019 година насам
Първоначалното огнище беше записано в централния квартал Мубенде, само че вирусът се популяризира и в прилежащите Касанда, Киегегва и Кагади.
Президентът Йовери Мусевени обаче, се разгласи срещу налагането на общонационална карантина, и предходната седмица даже сподели, че „ няма потребност от безпокойствие “. В същата тирада президентът призна и за други 19 случая, за които се подозира, че са умряли от ебола, само че са били толкоз бързо заровени, че не са могли да бъдат тествани за вируса.
Ебола е вирусна хеморагична тресчица, кръстена на река в Демократична република Конго (ДРК), където е открит вируса. Той датира още от 1976 година Смъртността от ебола е извънредно висока.
Предаването на вируса при хората става посредством телесни течности, като главните признаци са висока температура, повръщане, кървене и диария.
Епидемичните огнища са сложни за ограничение, изключително в градска среда. Хората, които са инфектирани, не стават заразни, до момента в който не се появят признаци, които пък се появяват след инкубационен интервал сред два и 21 дни.
Към момента няма публично утвърдено лекарство за попречване или лекуване на ебола, макар че редица пробни медикаменти са в развой на разработка.
Най-тежката вълна на епидемията в Западна Африка бе сред 2013 и 2016 година и лиши живота на повече от 11 300 души. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР