Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все

...
Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все
Коментари Харесай

Кабинетът докрай опъва нервите на украинските бежанци

Удължаването на краткотрайната протекция за украинските бежанци в България към момента не е реалност. Тя изтича на 24 февруари, а решението, което би трябвало да бъде взето от държавното управление, явно е оставено за последния месец. На 10 януари Българският хелзинкски комитет кабинетът незабавно да се заеме със задачата, припомняйки, че още в средата на октомври Съветът по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз че закрилата ще бъде удължена с два шестмесечни интервала до март 2024 г.

На 16 януари държавната осведомителна работа заяви пред " Сега ", че се възнамерява удължение на периода, само че елементи могат да бъдат предоставени на следващ стадий. В изискванията на неосъществен към момента " стадий " нервите на украинците са опънати до дъно. В обществените мрежи може да се види паниката на мнозина от тях. Те насочат въпроси и към неправителствените организации - какво става със закрилата, какви нови процедури се чакат... - само че нпо-тата няма по какъв начин да дават информацията, тъй като този, от който зависи, мълчи.

Притеснението на хората е изцяло обикновено, тъй като сега безусловно всички касаещи ги правила, разпореждания и така нататък, са с небосвод 24 февруари. 

В средата на предходната седмица шефката на организацията по бежанците Мариана Тошева изясни въпреки всичко пред, че след държавното решение ще се организира осведомителна акция за преиздаването на регистрационните карти. Личният номер на всеки чужденец щял да се резервира. От думите й се разбра още, че в случай че някой от украинците напусне България, краткотрайната протекция отпада. Но тя се възвръща автоматизирано при завръщането му у нас, без да е належащо да подхваща административни стъпки.

Още за неволите на украинците у нас по времето на служебния кабинет:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР