Учредиха специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта

...
Учредиха специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта
Коментари Харесай

Мобилно приложение проследява кое лекарство къде е налично и колко струва

Учредиха профилиран съвет за надзор на снабдяването с медикаментите. Целта е да се сътвори повсеместен логаритъм за доставяне с медикаменти, с единна номенклатура, с цел да се предотврати неналичието на медикаменти в аптеките. 

По думите на Аркади Шарков, консултант към Министерство на здравеопазването, това е стъпка към изсветляване на въпроса с съществуването на лекарства е това да се знае кое къде се намира.

" Ще има основаване на нови функционалности към СЕСПА, системата за следене на медикаменти. Чрез сканиране на кода на опаковката на медикамента ще се види цената му на дребно и едро. За лекаря ще има опция да е наясно с лечебните други възможности на един артикул. Фармацевтите ще имат информация дали обещано лекарство е у нас и да го дават на пациентите. Това ще става посредством приложение на телефона, което се създава сега - Drug prices bg. Няма да се написа нова Наредба, ще се извърши законовия ред ", акцентира той. 

По думите му идната седмица ще има среща с представители на осведомително обслужване, IT отделите на НЗОК, Национален съвет по цени и реимбурсиране и Изпълнителна организация по медикаментите. " Вече няколко продукта започнаха да се появяват на пазара. Причините за липса на даден артикул са разнообразни - ценова ерозия и проблеми с производството да вземем за пример. При лекарството за диабет, което оказва помощ за намаляване, има недостиг в цяла Европа ", уточни Шарков. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР