Учителят от Софийската математическа гимназия Пайсий Хилендарски Величка Велкова, която

...
Учителят от Софийската математическа гимназия Пайсий Хилендарски Величка Велкова, която
Коментари Харесай

Учител от СМГ обвини зам.-министър на образованието в натиск

Учителят от Софийската математическа гимназия " Пайсий Хилендарски " Величка Велкова, която сега е и.д. шеф, упрекна в напън зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.
В сигнал до няколко институции и медиите Велкова твърди, че Михайлова й се е обаждала по телефона с искане да възвърне уволнената учителка Петя Тодорова, за което Величкова нямала законово съображение.
" Учител съм по информатика от над 20 години, през този интервал съм изпълнявала длъжността заместител шеф, само че в тази обстановка мощно се тормозих, тъй като за мен бе неприемливо лице, заемащо висок пост като зам.-министър на образованието да изисква неспазване на закона и да упражнява напън върху мен ", написа още в сигнала си тя.
Таня Михайлова изясни пред сътрудниците от " Дневник ", че в Софийската математическа гимназия е направена инспекция по случая и констатациите по отношение на уволнението на Тодорова са, че въпросът може да се реши или посредством управническо решение на шефа, или по правосъден път. " Нашият съвет е въпросът да се реши по най-хубавия за децата метод ", изясни Михайлова и добави, че не е оказвала напън върху Величкова.
" Работодател на шефа е началникът на Районното ръководство по образованието Ваня Кастрева и тя би трябвало да предприеме дейности след инспекцията, сподели още Михайлова.
Тодорова бе уволнена дисциплинарно от шефа Антони Стоянов при започване на лятната почивка с претекст уронване престижа на гимназията. Стоянов изясни, че повода да в профил Тодорова е, че нито един възпитаник от СМГ не е бил класиран за националния кръг на интернационалното съревнование " Европейско кенгуру " от комисията, в чиито състав е била учителката. Тя от своя страна описа, че в националния кръг има класирани деца от СМГ. Проблем обаче се появил краткотрайно, тъй като тази година уредниците на влиятелното математическо съревнование са били двама – Сдружение " Европейско кенгуру " и Асоциация " Европейско кенгуру ", която е към Съюза на математиците. Часове откакто се разбра за уволнението ѝ родители излязоха на митинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР