На националното външно оценяване (НВО) по български език и литература

...
На националното външно оценяване (НВО) по български език и литература
Коментари Харесай

Галин Цоков търси причината за по-слабите резултати на десетокласниците на НВО в 8 области

На националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за 10 клас учениците са се справили доста добре със дилемите, които изискват повече интегралност на знанието, а по математика - с такива за скорост, разстояние и време. Това заяви на конференция служебният учебен министър Галин Цоков. Информация за изявлението му бе публикувана от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Той означи че близо половината от дилемите тази година са били с практическа устременост.

Той напомни, че оповестената в края на предходната година подготвяна смяна във формата на изпитите за националното външно оценяване. Тази година тя към този момент стартира с въвеждането на повече практическа устременост в тестванията на десетокласниците без да се излиза от образователното наличие за 10.клас. От идната година се планува в подобен формат да бъдат изпитите от НВО за 4 клас. Завършващите в този момент 5 клас пък ще са първият випуск, който ще се яви на НВО с новия формат на изпита след 7 клас - през образователната 2025/2026. " Промените в образованието би трябвало да се основават на разбор, предвидимост и еволюция на насъбрания опит. Затова и направихме този проект, с цел да имат време учениците да се приспособяват към новия формат на изпит и да бъдат още по-успешни на него, тъй като задачата е да измерваме познания и умения, използвани в живота ", разяснява Цоков.

Той регистрира, че резултатите на десетокласниците са съизмерими с предходните години. По думите на просветителния министър това е позитивен сигнал, тъй като те са се справили с друг вид задания, изискващи размишляване и използване на насъбраните познания в на практика обстановки. Средният резултат от изпита по български език и литература е 49,4 точки - с 4 стотни по-малко от предходната година, а по математика - 33,1 или с 1,4 под регистрираното през 2023 година

Спадът в резултата по математика се изяснява най-много на това, че единствено 1/4 от десетокласниците са съумели да решат дилемите, свързани с финансова просветеност. Според Галин Цоков това е една от насоките, в които могат да се подхващат дейности за възстановяване на образованието на по математика.

Същевременно с към 20% се усилват спрямо предходната година десетокласниците, получили 100 точки на изпита по математика. По български и литература цялостен брой точки има единствено един възпитаник. Един десетокласник е получил по 100 т. и на двата изпита.

" По български език и литература няма нито една задача за възпроизвеждане ", изясни Цоков. Проверявани са умения за четене и интерпретация на текст, като се залага на два разнообразни източника - непрестанен текст и таблица. Задачите са напълно прагматични и близки до всекидневието на учениците и вършат връзки с биология и здравно обучение и физика и астрономия, химия и запазване на околната среда и география и стопанска система. Проверявани са умения за анализиране и сериозно оценяване на проблеми и хрумвания, за създаване на теза и поддръжката й с причини, за познаване и използване на книжовноезиковите правила.

Анализ на резултатите сочи, че към 90% от десетокласниците сполучливо дефинират тематика на текст, обвързван с всекидневието, извличат информация и се ориентират в смисъла му. Също толкоз работят по дилемите със свободен отговор като успеваемостта при тези въпроси е приблизително към 60%.

По математика дилемите са били свързани със скорост на придвижване, междинен триумф, спортно съревнование, конструиране на уреди, финансова просветеност, височина на недостижими обекти. Проверявани саумения за оценка на обстановка и представянето й посредством формули и структури, идентифициране и решение на проблем, избор на решение и аргументирането му, приложение на математически модели в практиката, различаване на зависимости и закономерности, логическо и пространствено мислене, бдителност и умения за работа с цифри и числови редици.

Сред изводите от разбора след НВО по математика е, че десетокласниците се усещат най-уверени при решение на обичайни задания, свързани с път, скорост и време и величина на ъгли в триъгълник. За разлика от миналата година към от 2/3 от учениците са се справили сполучливо и със дилемите за разчитане, интерпретиране и оценяване на статистическа информация, показана с графики или с диаграми.

По-добри резултати и по двата предмета се регистрират в следните райони: София-област, Търговище, Перник, Бургас, Ямбол, Плевен.

Понижение е записано в областите София-град, Благоевград, Габрово, Разград, Видин, Кърджали, Силистра и Пловдив. Предстои да бъде изработен разбор за аргументите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР