Учителските заплати ще се увеличат с 13,5% от следващата година.

...
Учителските заплати ще се увеличат с 13,5% от следващата година.
Коментари Харесай

Министър Денков потвърди вдигането на учителските заплати

Учителските заплати ще се усилят с 13,5% от идната година. Това удостовери пред публицисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, предава Българска телеграфна агенция.

Увеличението е част от оферти нов бюджет за обучение, който към този момент е изпратен на Министерството на финансите. То е записано и в съдружното съглашение на новата власт, като следващата година възнагражденията би трябвало да се равняват на към 125% от междинната работна заплата.

През предходната седмица имахме отраслов съвет със синдикатите, представихме им нашата поръчка към МФ и тя беше посрещната с утвърждение. Те поддържат това предложение за бюджета, като 13,5% нарастване на заплатите на учителите водят до тези 125% от междинната работна заплата, изясни министър Денков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заплатите на учителите да се усилят с 14,5% през 2022 годи...

Заплатите на учителите нарастват с двуцифрени темпове през последните няколко години. В момента. Старшите учители вземат най-малко по 1300 лв., а основните – 1350 лв.. Директорите на детски градини и учебни заведения получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.. Ако плануваното нарастване стане факт, междинната учителска заплата ще се увеличи с сред 170 и 180 лв..

Отделно педагозите получават парични добавки за прослужено време, както и. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране.
Повече пари за университети, студенти и докторанти

Заявили сме спомагателни средства за превоз – за учебни рейсове, за извънкласни действия, за подготовка на учителите, както и за подготовка за оправянето в спешни обстановки. Разговорът за бюджета за обучение за 2022 година следва, сподели министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до XII клас, просветителният министър съобщи, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме нарастване на издръжката във висшите учебни заведения, тъй като има дефицит на средства за заплати както в Българска академия на науките, по този начин и за непедагогическия личен състав във висшите учебни заведения. Поискали сме също нарастване на стипендиите за студентите и докторантите, само че това са поръчките ни досега към МФ, сподели просветителният министър.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР