Учителски синдикат в Унгария протестира срещу новия национален учебен план.

...
Учителски синдикат в Унгария протестира срещу новия национален учебен план.
Коментари Харесай

Няма да преподаваме фашизъм, скочиха учители в Унгария срещу нов учебен план

Учителски профсъюз в Унгария стачкува против новия народен образователен проект. Учителите оповестиха, че направеният от ръководещата партия Фидес проект предизвиква националистическа идеология и лимитира академичната независимост, осведоми " Ройтерс ".

Премиерът на страната Виктор Орбан постоянно е подложен на критика от Европейския съюз и правозащитни организации поради политики, които съгласно тях вредят на демокрацията и на върховенството на закона в Унгария.

В сферата на образованието Орбан ограничи свободата на Унгарската академия на науките и принуди Централноевропейския университет да напусне страната.

Министерството на човешките запаси разгласи Националния главен образователен проект (NAT) в петък. В него се показва изискваният материал за образование в учебно заведение.

Демократичният съюз на учителите се разгласи срещу измененията и прикани за митинги.

" Проблематично е, когато просветителната рамка се основава на идеология вместо на професионални правила. Трябва да бъде оттеглена ", акцентират от синдиката в известие.

Учителите по история и литература излязоха с обособени известия, в които се оплакват, че образователният проект стартира националистически създатели и тематики.

В проекта са посочени 10-те най-важни маджарски създатели. Сред тях е Ференц Херцег - буен покровител на италианския фашистки деспот Бенито Мусолини. Не е включен единственият маджарски нобелов лауреат Имре Кертес, който е почетен с влиятелната премия през 2002 година за книгите му, " които поддържат нежния опит на индивида против варварския произвол на историята ", съответно за Холокоста.

Запитан за рецензията на синдиката, представител на държавното управление отговори, че най-хубавите специалисти в Унгария са подготвили образователната стратегия след дълги професионални полемики.

Министерството на човешките запаси акцентира, че Унгария би трябвало да актуализира образователната си стратегия.

Протестиращите учители разгласиха фотоси в обществените мрежи с хаштаг #noNAT и лозунги като " Няма да преподавам фашизъм ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР