Учениците в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов вече се обучават

...
Учениците в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов вече се обучават
Коментари Харесай

Нов STEM център за учениците от Математическата гимназия в Пловдив

Учениците в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов ” към този момент се образоват в новия STEM център.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е образование посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Центърът се намира в образователния корпус на гимназията и е основан със средства по Национална стратегия “Изграждане на учебна STEM среда ” от Министерство на образованието и науката. Лентата прерязаха зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов и директорката на учебното заведение Веселина Карапеева.

„ Математическата гимназия прави една стъпка напред, тъй като има три профилирани лаборатории, което се случва рядкo. Те са доста значими, тъй като дават напълно друго отношение към предмета “, разяснява зам.-кметът Стояно и добави, че построяването на STEM центрове се е утвърдило като една от значимите стратегии в страната и посредством тях екипите в учебните заведения съумяват да разнообразят образователната среда.

„ Идеята на този план е от една страна да създадем споделено пространство, в което учениците могат да работят ползотворно, а от друга – да разнообразим средата, в която работят, както и самото образователно наличие “, разяснява директорката на Математическата гимназия. Тя добави, че този план е обвързван с още няколко такива, измежду които е построяването на STEM платформа по европейски план „ Еразъм “ .

По думите на Карапеева учениците с неспокойствие чакат да стартират да употребяват стаите като преимущество ще имат профилираните паралелки от 11 и 12 клас, както и тези по редовно програмиране.

STEM центърът е построен от две съществени зони като всяка от тях има три съществени подзони по главните посоки. Това са физика, химия, биология, информатика, роботика и нововъведения.

Цялостното създаване на центъра е на стойност 340 000 лева . като 300 000 лева са отпуснати от МОН. По плана е осъществено изцяло преустрояване на кабинетите и съоръжение на зоните с устройства – преносими компютри, 3D принтер, плотер и мастиленоструен принтер за широкоформатен щемпел.

Т рима възпитаници получиха награди з а планиране на логата на STEM платформата по план „ Еразъм “, формалното лого на STEM центъра и логото за обозначителните табелки на стаите.

На откриването на центъра участваха още кметът на регион “Западен ” Димитър Колев и началникът на отдел „ Образование “ Донка Щилянова.

Освен в Математическата гимназия изцяло построени STEM центрове има още и в ОУ „ Райна Княгиня “ и в СУ „ Св. Патриарх Евтимий “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР