Учениците от СУ „Константин Петканов”, намиращо се в най-големия жилищен

...
Учениците от СУ „Константин Петканов”, намиращо се в най-големия жилищен
Коментари Харесай

Деца в бургаско училище обядват на студа, родителите бесни, а причината...

Учениците от СУ „ Константин Петканов”, намиращо се в най-големия жилищен комплекс на Бургас „ Меден рудник” обядват на открито, тъй като бюфетът в стола е запечатен. Това алармира Светла Райкова, представена от " Флагман ".

По думите й „ на децата не се разрешава да се хранят в класните стаи и ги вадят на студа”. Предвид ниските температури и опасенията за грипна зараза в морския град, Райкова счита, че решението на управлението е неприемливо.

Потърсихме директорката на СУ „ Константин Петканов” Даринка Иванова по телефона. Пред наш кореспондент тя удостовери, че бюфетът на стола в действителност е затворен, само че безплатната закуска и обяд, предоставени от Министерството на образованието, не престават да се оферират на децата.

„ Да, действително има такава възбрана учениците да не могат да се хранят в класните стаи, защото ги предпазваме от хлебарки или гризачи. Тази възбрана е подадена от Хигиенно-епидемиологични инспекции (ХЕИ). За задачата сме създали организация – в огромното междучасие или когато е времето за обяд, децата биват изведени на открито, с цел да обядват в близката закусвалня”, изясни госпожа Иванова.

На въпрос обаче, в случай че детето си носи от у дома храна и желае да обядва на топло в класната стая, ще му бъде ли позволено. Иванова отговори, че не може да разяснява, очевидно се почувства неловко от въпроса и затвори телефона.

Освен, че на учениците им се постанова да си похапват на студено, огромна чат от родителите не били известени за това, че бюфетът в стола е запечатан.

Проверка откри, че повода за това е систематичното неиздаване на касови бележки. Тоест комерсиалният обект печели пари за сметка на учениците, а не се регистрира.

„ Получихме сигнал и направихме инспекция. Установено е, че редовно бюфетът не е издавал касови бележки. Това демонстрира, че не се съблюдават законите, а това е бизнес процедура. Ученикът също има дейна позиция и има право да си изиска касова записка. Интересното е, че получава сигнали даже и от деца, а освен от възрастни. Това демонстрира, че нараства възприятието на възмущение на хората към неправдата и тези, които пробват да прескочат закона”, разясниха още от НАП-Бургас.

Бюфетът на учебното заведение ще остане затворен до края на другата седмица, като компанията ще понесе съответните наказания за нечистата процедура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР