Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил

...
Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм Д-р Васил
Коментари Харесай

Въвеждат патриотично обучение в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново

Ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново потвърждават, че думата национализъм има смисъл и през днешния ден, като започнаха изследване на славната история на 18-и пехотен Eтърски полк. В основата на ученическия план за патриотично обучение и образование са средношколците от 9-и Eтърски гвардейски отряд.  

Проектът, с който се вкарва патриотично образование в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, е част от националната стратегия на просветното и военното министерство за проучване и запазване на традициите и историята на Българската войска. Проектът е озаглавен „ 18-и пехотен Eтърски полк – история, изплетена от популярност и чест “.  

Седем месеца средношколците ще учат военните каузи на предците си, описа учителят по история Георги Димитров: 

„ 18-и пехотен Етърски полк е бил главно формирование на Българската войска, основано във Велико Търново. Самият полк взе участие със своите формирования и в Балканската, и в Междусъюзническата, и в Първата международна война. Части от този полк, който е съществувал до 1946 година, взе участие и във втората фаза на Втората международна война “. 

Според историческите данни в полка е имало 4 дружини, 65 офицери, над 5000 подофицери, 610 коня и 4740 пушки. Той е правоприемник на 9-а търновска тайфа от Българската земска армия.  

„ За страдание за този полк доста малко се знае, по една-единствена причина. Всичко, което е останало в историята, е в една брошура. Имах достойнството преди 4-5 години да я преподвържа, защото тя беше окъсана, и в този момент е библиографска необичайност. Една от задачите, които си слагаме, е да създадем клише, издание на тази книга „ 18-и пехотен Етърски полк, носещ името на Негово величество цар Фердинанд “ за интервала от 1889 до 1939 година “, разясни Георги Димитров. 

Книгата е от близо 300 страници, издание от 1943 година. В последните близо 50 страници са описите на всички търновци, починали по бойните полета.  

„ Двигателят “ на плана за патриотично обучение и образование в ПГ по туризъм е неговият 9-и Eтърски училищен гвардейски отряд. Учениците обикалят, снимат и разказват паметните плочи и паметници, свързани с 18-и пехотен Етърски полк, описа командирът на младите гвардейци дванадесетокласникът Йордан Йорданов и разясни за другите начинания по просветителния план: 

„ Освен да съберем информация за военните монументи в община Велико Търново, да преиздадем книгата, само че също по този начин да създадем и свитъци с по 10 оцветявки, които с книгата ще бъдат раздадени на всички образователни заведения и библиотеки във Велико Търново. Ще бъде направена интерактивна страница в интернет, отдадена на 18-и Eтърси полк, която да разшири популяризацията измежду по-младото потомство. Ще създадем и фейсбук страница в чест на полка, с цел да почетем стореното от тях и да събудим патриотичния дух на младите българи “. 

 Снимка: Здравка Маслянкова

Училищният план за патриотично обучение и образование се финансира с 2980 лв. от просветното и военното министерства, а учебното заведение се включва с над 1500 лв. лично финансиране. Финалът ще е на 6 май – Денят на храбростта и Българската войска, разясни дванадесетокласничката Благовеста Георгиева, секретар на ученическия гвардейски отряд: 

„ Ще има конкурс, обвързван с тези оцветявки, които ще са с паметниците. Ще се направи гвардейски ъгъл в гимназията. Той ще бъде открит на 6 май. Ще има почетен часовой пред паметника на Майка България с присъединяване на 9-и Eтърски училищен гвардейски отряд “. 

Над 20 са членовете на ученическия гвардейски отряд на ПГ по туризъм „ Д-р Васил Берон “ във Велико Търново, споделят Благовеста Георгиева и Йордан Йорданов: 

„ За мен е голяма чест да съм в гвардейския отряд, не всеки има тази опция, не са заучени думи, в действителност го мисля. Ставаме по-отговорни, по патриотични “, сподели Благовеста. 

„ Всеки младеж, в случай че има опция да бъде част от подобен отряд като нашия, считам, че би я сграбчил. И въпреки всичко, тези, които имаме тази чест сме доста горди и носим гвардейската униформа с голяма чест “, уточни Йордан. 

Учениците бяха и първата група в страната, която предходната година изкара едноседмично теоретично и практично образование в Националния боен университет „ Васил Левски “.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР