Учените упорито търсят причините за тежките хронични последици от коронавируса.

...
Учените упорито търсят причините за тежките хронични последици от коронавируса.
Коментари Харесай

Антитела водят до хронични последици

Учените настойчиво търсят аргументите за тежките хронични последствия от ковид. Американски откриватели идентифицираха молекули, които евентуално играят централна роля при болестта, известно като постковид синдром.

Много хора, преболедували болестта, не престават и месеци по-късно да страдат от дълготрайните последствия от болестта. Постковид синдром: по този начин медиците назовават хроничното заболяване, което може да се демонстрира в най-различни форми. Често лекарите не го разпознават и не се отнасят съществено към недоволствата на пациентите - да вземем за пример, когато те приказват за хронични положения на безсилие, написа DW.

Преди няколко месеца учени от Ерланген, Германия, откриха, че при пациенти с постковид синдром настава изменение на кръвните телца. Сега откриватели от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) съумяха да разпознават група молекули, които най-вероятно играят централна роля освен това заболяване.

Изводите си американските учени разгласиха тези дни в профилираното издание " PLOS ONE ".

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и началник на проучването, разказва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с ковид и стартират да нападат един от главните ензими на имунната система - рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим реализира това, като разгражда избрани пептиди и в същото време образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите кафези. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса spike-протеин той се " закрепва " върху ензима ACE2.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР