Учените съобщиха за нов вариант на ХИВ, открит в Нидерландия.

...
Учените съобщиха за нов вариант на ХИВ, открит в Нидерландия.
Коментари Харесай

СПИН срещу COVID - откриха нов вариант на ХИВ

Учените оповестиха за нов вид на ХИВ, открит в Нидерландия. Той се популяризира по-бързо и е два пъти по-агресивен - клиничните последствия се появяват девет месеца след заразяване, заяви РИА Новости.

Разновидностите на ХИВ

Съществуват два вируса на добитата имунна недостатъчност  - ХИВ 1 и ХИВ 2. Най-разпространен е първият, който обгръща 95% от болесттите от СПИН В света. Вирусолозите са отделили четири групи на генетична вариация на ХИВ-1: М, N, O и P, а в група M (най-масовата) или още подтипове.

Всички тези подтипове, когато през 2000 година е основана класификацията, са 9. Почти 20 години нищо не се е променяло, само че в края на 2019 учените откриха още един - десети. Оказа се, че това не е нов вид, а подобен, който не е бил видян по-рано. 

Той е бил открит при трима жители на Конго, болни през 1983,1990 и 2001 година. Технологиите през тези години не са разрешавали да се открият кардинални разлики на този вид от другите. 

В одеве излязлата публикация на учените под управлението на проф. Кристоф Фрейзър от университета в Оксфорд се оповестява за още една генетична вариация на вируса ХИВ-1 от група М. По конструкция той е най-близо до разновидността В, само че с голям брой разновидности. Главната му специфичност е доста по-голямата му вирулентност, т.е. заплаха. 
Учени от " Джонс Хопкинс ": Локдауните би трябвало да бъдат отхвърлени, намаляват смъртността нищожно
Университетът " Джонс Хопкинс " разгласява резултати от метаанализ за въздействието на локдауните върху смъртността от ковид. Изследване...
Прочети повече
Вирулентност против трансмисивност

ХИВ се отнася към РНК-вирусите, както и SARS-CoV-2, провокирал пандемията от ковид . С натрупването на разновидности те еволюират или в посока на повишение на вирулентността или стават по-трансмисивни - по-лесно се придвижват от човек на човек и се популяризират в популацията. 

Вариантът Омикрон, да вземем за пример е по-трансмисивен, само че по-малко вирулентен от Делта. Понякога патогенът намира " оптималното съответствие " сред вирулентността и трансмисивността, което му позвоява да се намира по-дълго време в организма, поразявайки го задоволително мощно, само че не толкоз, че да провокира гибел, не успявайки да съобщи информацията по-нататък. Така се случи и с ХИВ.

Епидемията от СПИН продължава десетки години. Вирусът е разпознат през 1983 година, само че е съществувал в човешката популация от 1920 година. По последни данни в света са инфектирани 38 млн. души, а 33 млн. са умряли. За съпоставяне от COVID-19 са умряли 5,7 млн. души.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР