Учените са заснели първите в историята кадри на делфин, който

...
Учените са заснели първите в историята кадри на делфин, който
Коментари Харесай

Учените за първи път заснеха как делфините се прозяват в дивата природа

Учените са снимали първите в историята фрагменти на делфин, който се прозява под водата, което демонстрира, че водните бозайници са по-близки до хората, в сравнение с се смяташе до момента.

Изследователите от университета Мие откриха, че делфините наподобяват по-енергични, откакто отворят необятно челюстите си - сходно на държанието ни след надълбоко поемане и издишване.

Лекарите от дълго време са определили прозяването като неумишлено деяние от три елементи: постепенно отваряне на устата и поемане, задържане на устата отворена, след което бързо затваряне при издишване.

Новото проучване демонстрира, че е време да променим това определение, споделя за DailyMail.com създателят на проучването Тадамичи Морисака, откривател на делфините в университета Мие.

Според Морисака новото определение би трябвало да изключва дишането и да разказва единствено придвижванията на устата: постепенно отваряне, необятно задържане и бързо затваряне.

Склонни сме да познаем прозявката, когато я забележим, и откакто изгледали близо 2000 часа видеоклипове, с цел да открият познатата панорама, Морисака и екипът му стигнали до заключението, че делфините в действителност се прозяват под водата.

Видеозаписите демонстрират, че те го вършат най-често заран, когато са сънливи.Подобно на хората, действието се оказва ободряващо: Временно делфините се държат по-енергично след прозяване.

Тези известия за прозяване без дишане допускат, че дишането по време на прозяване не е от решаващо значение за прозяването при животните, в това число и при хората - споделя Морисака.

През 2021 година Морисака и сътрудниците му виждат същото държание при делфини, отглеждани в плен: Животните отворили устата си, наподобявайки прозявка. Първоначално това ни се стори по-скоро необичайно, в сравнение с изненадващо - сподели Морисака.

`По това време обаче не можехме да заключим изрично, че това е фактически прозяване, защото делфините демонстрират държание на прозяване под вода без вдишване`.

Те следят сходни на прозяване придвижвания на устата и при дюгони, други водни бозайници, отглеждани в плен.

Затова те считат, че държанието може да е неповторимо за животните, живеещи в плен - тип неестествено, повтарящо се деяние, което някои животни могат да развият в зоологически градини или аквариуми, където не могат да се движат свободно, както в природата.

Морисака и екипът му се заемат да проучат деликатно какво се случва с по този начин наречените прозявки на делфините.

Те изгледали 1816 часа видеозаписи на делфини, снимани от 2012 до 2017 година край крайбрежията на остров Микура, на към 120 благи южно от Токио.

В тези видеоклипове те забелязали 94 пъти, когато делфините отваряли устата си.

В 89 от видеоклиповете е имало ясна цел делфинът да отвори устата си.

`Заплашително държание към различен субект, държание при хранене, когато хапе риба, или обществено държание, като да вземем за пример хапане на игра с различен индивид` - се споделя в изследването.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР