Учените са открили рядко явление в съседна звездна система, при

...
Учените са открили рядко явление в съседна звездна система, при
Коментари Харесай

Откриха рядък космически феномен

Учените са разкрили рядко събитие в прилежаща звездна система, при което шест планети се движат синхронно по своите орбити. Откритието е разказано в публикация, оповестена в списание Nature.


Планетната система на звездата HD110067 се намира на разстояние 100 светлинни години в посока на съзвездието Косите на Вероника. Признаците за нейното битие бяха открити през 2020 година от спътника за проучване на директни планети на НАСА, който записва от време на време понижаване на яркостта на звездата. Астрономите комбинираха данните от TESS и спътника ExOPlanet на Европейската галактическа организация, разкривайки първата по рода си настройка от интервали на въртене.

В този случай най-близката до звездата планета прави три оборота на всеки два оборота на идната планета - това се назовава резонанс 3/2. Този модел се резервира и сред четирите най-близки планети. Между четвъртата и петата и сред петата и шестата обаче има резонанс 4/3 - четири оборота на всеки три оборота на идната планета. Учените са открили, че резонансните орбити са доста мощни и съществуват от милиарди години.

Въпреки че орбиталните резонанси постоянно пораждат по време на образуването на планетарните системи, те елементарно могат да бъдат нарушени от солидна планета, близко прекосяване на прилежаща звезда или конфликт с огромно небесно тяло. Според учените единствено към един % от всички системи имат резонансни орбити, а още по-малко са тези с настройка като HD110067./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР