Учените са открили изгубен континент край бреговете на Австралия ,

...
Учените са открили изгубен континент край бреговете на Австралия ,
Коментари Харесай

Учени са открили изгубен континент край бреговете на Австралия

Учените са разкрили загубен континент край крайбрежията на Австралия, който е бил дом на 500 000 души преди към 70 000 години. Тази земна маса, известна като Северозападния шелф, е към 1,6 пъти по-голяма от Обединеното кралство и се състои от архипелаг, езера, реки и огромно вътрешно море. Архипелагите са били толкоз огромни, че може да са работили като „ мостове “ за хората, мигриращи от Индонезия към Австралия, откри изследването.

Но преди към 10 000 години северозападният шелф потъва

заради покачването на морското ниво и през днешния ден се намира на към 90 метра под Тиморско море.

„ Ние разкрихме детайлности за комплицирания пейзаж, който съществуваше в северозападния шелф на Австралия “, сподели водещият създател на новото проучване Каси Норман, археолог от университета Грифит в Куинсланд, Австралия.

„ Не приличаше на всеки пейзаж, който срещаме през днешния ден на нашия континент “, означи той.

Преди към 18 000 години последният ледников интервал завърши

Полученото стопляне докара до повишение на морското ниво и изтриване на големи площи, в това число голяма земна маса към Австралия. Тази земна маса свързва континентална Австралия с Нова Гвинея и Тасмания – област, известна като Сахул.

Според откривателите северозападният континентален шелф на Сахул е бил „ голямо, обитаемо царство “ и „ единна културна зона “.

Изследователският екип проучва батиметрични данни – информация за дълбочините и формите на подводното дъно – от региона на северозападния шелф. Той откри, че към половината от тази обширна област е била потопена преди 9 000 – 12 000 години, по време на интервал на бързо световно повишаване на морското ниво. Бреговата линия се отдръпна и хората се реалокираха в континентална Австралия. Това докара до увеличение на популацията в районите Кимбърли и Арнхем в Северна Австралия, факт, който е отразен в петроглифите, открити и в двата района.

Моделирането сподели, че сред 50 000 и 500 000 души са живели

на в този момент потопения северозападен шелф по друго време през последните 65 000 години “, оповестява екипът.

„ Населението евентуално е достигнало своя връх в разгара на последната ледникова ера преди към 20 000 години, когато целият континентален шелф е бил изсъхнал. Много огромни острови край крайбрежията на Австралия – острови, които в миналото са били част от континенталния шелф – демонстрират признаци на обитаване преди покачването на морското ниво “, заключават откривателите.

Учените към момента изследват историята на изгубената колония и възнамеряват да продължат да реконструират палеоекологията на ландшафта.

 

Източник: Daily Mail, Quaternary Science Reviews/ Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР