Учените са открили езеро“ на дъното на Мексиканския залив. Но

...
Учените са открили езеро“ на дъното на Мексиканския залив. Но
Коментари Харесай

Откриха езеро под морето, от което никой не се връща жив

Учените са разкрили „ езеро “ на дъното на Мексиканския залив. Но всеки, който дръзне да влезе в този басейн, намиращ се на дъното на морето, ще страда извънредно.

Ерик Кордес, доцент по биология в университета „ Темпъл “, изследва това изумително езеро и разказва своите открития в обява в списание Oceanography.

„ Това беше едно от най-невероятните неща в дълбините на морето. Спускаш се надолу, към океанското дъно и виждаш езеро или река, която тече. Почувствах се по този начин, като че ли не съм на този свят “, споделя Кордес пред уеб страницата Seeker.

Той и екипът му за пръв път попаднали на чудноватото езеро през 2014 година, употребявайки отдалечено ръководен подводен робот, наименуван Херкулес.

През идната година те се завърнали, само че този път били взели със себе си триместната изследователска подводница Алвин, с чиято помощ можели да се приближат до подводния басейн.

Кръглият басейн — с обиколка от към 30 метра и дълбочина от към 3,5 м. — лежи на към 1000 метра под повърхността на залива.

Водата в „ езерото в морето “ е към пет пъти по-солена от тази на заобикалящия го океан, а в допълнение към това тя е и отровна. Изследванията демонстрират, че концентрацията на метан и водороден сулфид е толкоз висока, че може да убие всяко живо създание, дръзнало да влезе в езерото. Именно това е и повода водата в езерото да не се смесва със заобикалящата я морска вода.

За животните (и хората), които плуват във водите на подводното езеро, тези токсични концентрации могат да бъдат смъртоносни. Единствено бактерии, тръбни червеи и скариди могат да оцелеят при тези условия.

За учените, езерото в морето е доста забавно. Те изследват по какъв начин някои организми оцеляват в рисков хабитат, написа Business Insider.

„ Има доста хора, които гледат на тези рискови местообитания на Земята като на модели, които биха ни дали отговор на въпроса какво можем да открием, когато отидем на други планети “, споделя още Кордес в изявлението си за Seeker.

ВИДЕО:

Публикувано във обстоятелства.бг:https://fakti.bg/life/284959-otkriha-ezero-pod-moreto-ot-koeto-nikoi-ne-se-vrashta-jiv-videosnimki

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР