Учените преосмислят причината за загубата на вода на Марс с

...
Учените преосмислят причината за загубата на вода на Марс с
Коментари Харесай

Водата не се е изпарила от Марс

Учените премислят повода за загубата на вода на Марс с нови доказателства, които опонират на дългогодишната доктрина, съгласно която водата може да се е изпарила от Марс в космоса. Според ново изследване, финансирано от НАСА и оповестено тази седмица в списание Science, сред 30 и 90 на 100 от водата на Марс може да е изгубена в кората - най-вероятно в капан на минералите, открити там.

Водещият създател на проучването Ева Шелер сподели, че „ водата е била изгубена от дълго време, Марс е бил суха планета, каквато е в този момент, през последните три милиарда години “.

Преди три милиарда години Марс е бил затрупан с доста вода, която се е натрупала в реки, езера и дълбоки океани, на половина по-големи от земния Атлантически океан, заключават откривателите въз основа на геоложки доказателства. В търсенето на изчезналата вода учените вярвали, че водата от кората на Марс е " избягала " през атмосферата заради ниската гравитация на Червената планета. „ Атмосферното бягство не изяснява изцяло данните, които имаме за това какъв брой вода в действителност е съществувала на Марс “, споделя Шелер.

Представяйки проучването на 52-ра конференция по лунна и планетарна просвета, доктор Калтех изяснява за какво водата не се е изпарила в Космоса - поради водорода. Ние знаем, че не всички водородни атоми са идентични.Имаме водород с протон и водород, съдържащ протон и неутрон, т.е. деутерий, или тежък водород. Когато водата се загуби на повърхността, по-леките водородни атоми се опълчват на гравитацията по-бързо, оставяйки „ тежък “ водород зад себе си. Но откривателите споделят, че количеството съответствие деутерий-водород, следено в атмосферата на Марс и огромните количества вода в предишното, не поддържат тази доктрина.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР