Учените отдавна теоретизират и спорят за съществуването на Планета Девет

...
Учените отдавна теоретизират и спорят за съществуването на Планета Девет
Коментари Харесай

Откриването на странна орбита на екзопланета може да се окаже важно за Планета Девет

Учените от дълго време теоретизират и спорят за съществуването на Планета Девет в Слънчевата система. Странната планета с още по- странна орбита в този момент получава още доказателства, които допускат, че съществуването й е допустимо.

Изследователи, употребяващи галактическия телескоп Хъбъл, са открили, че екзопланета сходна на Юпитер, отдалечена на 336 светлинни години от Земята, HD 106906 b, има орбита, която е толкоз ексцентрична, че минава около ръба на отломките на бинарната си звездна система и прави една обиколка на всеки 15 000 години.

Това е като Юпитер да има орбита, извеждаща го оттатък пояса на Кайпер. Ако Планета Девет съществува, това би могъл да е метода да обикаля към Слънцето.

Астрономите откриха тази екзопланета за първи път през 2013 година, само че бяха нужни точни измерванияа от Хъбъл (включително историческа информация) за пресмятане на орбитата й.

Това е първата планета от този тип, за която се знае, че има такава странна орбита и изминава този необикновен път. Не е несъмнено по какъв начин HD 106906 b е постигнала тази орбита, само че съгласно водещата доктрина, сходна орбита се е формирала покрай бинарната звезда, а плъзгането в газовия диск я е изтеглило във вътрешността.

Гравитационните резултати на двете звезди изстрелват орбитата на планетата на открито, само че преминаваща звезда стабилизира орбитата й, като пречи на екзопланетата да се трансформира в лъжлива планета.

Тези констатации могат да предложат необичаен взор в ранните дни на звездните системи, в това число и на Слънчевата система. Звездната система на HD 106906 b е „ единствено “ на 15 милиона години – явно не е нужно да се чака дълго, с цел да се образува сходна на Планетата Девет орбита. Младите звезди постоянно имат дейни галактически региони и това е доказателство за сходна интензивност.

Има доста въпроси без отговор, само че на някои от тях може да се отговори релативно скоро. Екипите се надяват да употребяват новия галактическия телескоп Джеймс Уеб, с цел да потвърдят данните си, само че също и да дефинират дали планетата улавя материал на излизане в орбитата си и даже да има мини-система от парчета. Колкото и необикновена да е орбитата на HD 106906 b сега, може да се окаже още по-странна, откакто астрономите я погледнат от близко.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР